Dodik na sjednici Predsjedništva BiH bio protiv svih tačaka

0
195

O desetak tačaka koje su se danas našle, drugi put na izjašnjavanju, na sjednici Predsjedništva BiH, odlučivaće Narodna skupština Republike Srpske. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, glasao je protiv svih tačaka. Druga dva člana, da ne bi, kako kažu propale pojedine tačke ili otišle pred Parlament Srpske, skidali su sa dnevnog reda sjednice. Tako je na Dodikovu inicijativu skinut ugovor sa Islamskom zajednicom. Protiv te tačke ranije se u Predsjedništvu borio HDZ-ov Dragan Čović, a sada Milorad Dodik koji smatra da se s tim ugovorom pokušava favorizovati i nametnuti islamska zajednica kao dominantna u BiH.

“Gospodin Džaferović i gospodin Komšić koji djeluju udruženo na ovim pitanjima, da je razlog zbog čega su oni to stavili zato što su naknadno i poslije 13, 14, ili 15 godina otkrili da je islamska zajednica domicilna, a da je SPC i Vatikan su strani subjekti, što ide da kaže da su Srbi i Hrvati ovdje, katolici i pravoslavci ovdje stranci, a da jedini domicilan faktor, ovdje je islam, kao da je u BiH jedina zemlja u kojoj se islam upražnjava kao vjera”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Sjednica je prvo bila najavljena za medije,pa je naknadno rečeno da je zatvorena za javnost. Ipak druga dva člana stali su pred kamere. Prvi Željko Komšić po čijem nalogu je snimateljima i fotografima, po prvi put, bio zabranjen ulaz u Predsjedništvo. Smetali su Komšiću mediji, ali posebno mu je zasmetala harmonika koja se čula u Dodikovom kabinetu. Smetala su sva dešavanja i Šefiku Džaferoviću koji, po ko zna koji put, pozivao u pomoć strance.

“Iskreno da vam kažem jesam, ja sam to odlučio i to bojeći se ove situacije sa harmonikašem”, rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Ukoliko gospodin Dodik nastavi sa ovakvom praksom, pogotovo sa najavama koje su vezane za vraćanje nadležnosti koje su prenesene na nivo države onda će morati doći neka ozbiljnija ili snažnija reakcija i od međunarodne zajednice”, rekao je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

A, rekacija je došla iz Istočnog Sarajeva. Milorad Dodik je ponovio da srpsko rukovodstvo neće odustati od namjere da BiH vrati u okvire Ustava, ali se i izvinio predstavnicima medija koji danima prate sjednicu Predsjedništva iz parka.

“Mislim da su ono nehumani i neprihvatljivi uslovi na kojima poslije koje se konferencije predsjedništva održavaju na otvorenom. Sve ću učiniti da političkim sredstvima obezbjedim prava Republici Srpskoj i ako treba nešto da žrtvujem, žrtvovaću sebe na tom putu, političkom putu, prava za Republiku Srpsku, jer ne želimo da iz ovog vremena izađemo sa nedefinisanim stanjem, jer nemamo kome da vjerujemo”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Finansijski sporazumi danas su skinuti sa dnevnog reda, sve dok se situacija u BiH i rad u zajedničkim institucijama ne normalizuje. Do tada na snazi ostaje odluke Parlamenta Srpske.

 

atv

PODIJELI