DODIK: NATO BI OGRANIČIO BiH

0
474

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi pristupanjem NATO-u BiH izgubila mogućnost saradnje sa onima koji nisu u tom savezu i da je budućnost zemlje u vojnoj neutralnosti.

“Ako idete u NATO, vi ste se svrstali tamo, a mi kažemo da ostajemo vojno neutralni”, rekao je Dodik, podsjećajući na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

On je dodao da je sadašnja situacija u svijetu nesigurna, zbog čega traži odgovore lokalne strukture da obezbijedi neutralnu i stabilnu sredinu.

“Mislim da je neutralna i stabilna sredina upravo ovaj stav o vojnoj neutralnosti”, rekao je Dodik za “Al džazira Balkan”.

On je podsjetio da Republika Srpska nije rekla da ide sa Rusijom ili Kinom.

“Mi smo rekli ne idemo nigdje, da želimo ostati vojno neutralni”, naglasio je Dodik.

On je naveo da su neke zemlje, poput Švedske, odbile da budu u NATO-u i da se to ne smatra problemom.

“Svi čitamo kako se /predsjednik SAD/ Donald Tramp zalaže da napusti NATO, a ovdje kod nas kao da je to pitanje života i smrti, tako da bolje da sačekamo s tim”, istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je ruski čovjek, Dodik je rekao da bi se u tom slučaju zalagao za vojni savez sa Rusijom.

“Ja mislim da treba ostati vojno neutralan”, ponovio je Dodik i napomenuo da ne vidi ništa loše u tome da BiH ima dobre odnose sa Turskom kao moćnom zemljom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da se ne može očekivati od Srba i Republike Srpske da podrže put ka NATO-u, kada ih je ta alijansa bombardovala osiromašenim uranijumom i direktno uticala na ishod rata u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li svojim stavovima rizikuje nove sankcije i izolaciju, Dodik je rekao da ne može uticati na politiku SAD.

“Ali, niko ozbiljan u BiH ili SAD ne može očekivati da će Milorada Dodika zaplašiti nova prijetnja ili sankcije”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da je nedavno zamjeniku američkog državnog sekretara DŽonu Salivenu rekao da nema konsenzusa o NATO putu BiH.

“Ja govorim da je nama potrebna vojna neutralnost za sve ljude u BiH. Mislim da BiH treba potpuno demilitarizovati”, naveo je Dodik.

Govoreći o protestima grupe “Pravda za Davida”, Dodik je rekao da nije bilo pretjerane upotrebe sile.

“Bila je pretjerna upotreba sile kada nas je NATO bombardovao i prema policajcu kojeg su tamo tukli, to su jedine slike nasilje. Pitam se šta bi bilo u Americi da je neko uzeo makaze i presjekao traku gdje piše ‘Policija, ne prilazi`. Šta bi bilo s njim i kako bi se proveo na tom mjestu”, upitao je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska ojačati poziciju policije i da u to niko ne treba da sumnja.

“Mislim da je krajanje vrijeme da policiji damo ovlaštenje kako bi bez oklijevanja mogla da djeluje na svako narušavanje javnog reda i mira i narušavanja bezbjednosti drugih ljudi”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sloboda pojedinca ograničena je slobodom drugih ljudi.

“Izražavanje političkih stavova nije problem, to možete da učinite u svakom civilizovanom i demokratskom društvu kakvo je, vjerujem, i naše, tako što ćete prijaviti skup, a svi ti skupovi u Banjaluci mjesecima nisu bili prijavljeni i to je nešto što je viđeno kao problem i pripisano vlastima”, podsjetio je Dodik.

On je ponovio da se zalaže za što hitnije razrješavanje ovog slučaja i protiv njegove politizacije.

“Politička zloupotreba mirnih protesta građana nije doprinijela dolasku do istine. Tu je Tužilaštvo nadležno i apelujem da Tužilaštvo te stvari stavi na dnevni red”, rekao je Dodik.

On je rekao da ne vjeruje Tužilaštvu BiH, ali da vjeruje da bi na bazi prikupljenog ova institucija mogla da zatvori slučaj “Davida Dragičevića” bez tereta političke prirode koji je sada prisutan.

(Srna)

PODIJELI