Dodik: Ne postoji volja za rješenje političke krize u BiH

0
348

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ne postoji volja da se riješi politička kriza u BiH.

“Postoje politike koje žele nekome nešto da nametnu, da legalizuju neke stvari koje nisu u skladu sa Ustavom i ta BiH ne može da funkcioniše i opstane”, rekao je Dodik novinarima poslije sastanka članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Dodik je istakao da EU u BiH ima određene stavove u vezi sa potrebom da se stabilizuje situacija u BiH i da se odvija u skladu sa procesom pridruživanja EU i da je na sastanku razgovarano o tome.

“Mislim da Borelj i njegovi saradnicima imaju veoma korektan i koristan odnos prema svima nama i očekuju da uložimo napore da do toga dođe. Naprosto u BiH ovo nije jedina kriza”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je u BiH postojala kriza u kojoj godinu i više nije bilo moguće formirati Savjet ministara.

“Ovo sve liči kao kriza u kontinuitetu, u BiH nema političke, ni ljudske, ni bilo koje volje da se nešto na tom planu uradi. Ovdje postoje politike koje žele nekome nešto da nametnu i legalizuju neke stvari koje nisu u skladu sa Ustavom i zakonima i ta BiH ne može ni da funkcioniše, niti da opstane”, istakao je Dodik i dodao da je to što je imao priliku da kaže na sastanku.

Kada je riječ o izbornoj reformi u BiH, srpski član Predsjedništva naveo je da svi traže da nešto bude urađeno na tom planu.

“Svi traže tu vrstu priče da se to na neki način uradi”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, tehničke izmjene Izbornog zakona ne mogu se usvojiti bez predstavnika Republike Srpske.

“To su stvari koje je neko izmislio da bi proglasio neki uspjeh. U svim zemljama gdje se održavaju izbori, izborni učesnici razgovaraju o izbornim uslovima i dogovaraju se o konsenzusu za te uslove. Nema države ni u okruženju, ni u Evropi u kojoj se održavaju izbori da neko drugi nameće izborna pravila i to je apsolutno jasno”, naglasio je Dodik.

Kada je riječ o Federaciji BiH, Dodik je ponovio da je Republika Srpska spremna da podrži ono što se akteri u ovom entitetu dogovore u vezi sa članom Predsjedništva.

“Računamo da koncept koji bi se dogovorio oko Doma naroda i za nas mora biti prihvatljiv. Za sve ostalo i mi imamo svoje viđenje, kako treba da izgledaju tehnički uslovi za izbore, mi imamo svoje viđenje ko treba da bude vlasnik mandata”, rekao je Dodik.

On je naglasio da vlasnik mandata treba da budu političke partije, jer one sprovode izbore, obezbjeđuju materijalne i političke pretpostavke.

“Onda je neko ovdje rekao da mandat pripada pojedincu, a onda je taj pojedinac razlog ogromne političke korupcije koja ovdje postoji na svim nivoima, od najmanjeg do najvećeg nivoa u BiH. Treba to riješiti i reći da mandati pripadaju političkim partijama”, istakao je Dodik.

“Srpska neće donositi odluke koje neko očekuje”

Dodik je izjavio da je se iz BiH konstantno šalju poruke kako na nivou ne rade institucije, što nije tačno, ali da Republika Srpska neće donositi odluke koje neko očekuje.

Dodik je naveo da je došao na svaku sjednicu Predsjedništva BiH, kao i da rade Predstavnički i Dom naroda.

“Nećemo donositi odluke koje neko očekuje i to je definitivno jasno”, poručio je Dodik.

On je ponovio da je problem u BiH što nije sazvana sjednica Predsjedništva o situacija u Ukrajini i ta tema nije bila na dnevnom redu.

“Bio sam spreman da iznesem svoje stavove o tome i javno sam ih govorio”, zaključio je Dodik.

PODIJELI