Dodik: Nema potrebe za protestima, razgovorom do rješenja

0
753

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da nema potrebe da se organizuju ni protesti opozicije, ni vlasti, već da bi razgovorom trebalo da se zajednički traže rješenja i za Republiku Srpsku i za BiH.

“Protesti su dio demokratske atmosfere i imaju pravo da ih organizuju, ali bi trebalo uložiti više napora da se razumije o čemu je riječ u današnjoj situaciji”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem.

Dodik je rekao da nema ništa protiv protesta, ali da neće odustati od ideje da se isti dan održavaju protesti i opozicije i vlasti, ako do njih dođe.

“Opozicija će zakazati i naše proteste, a ne mi”, poručio je Dodik.

On smatra da bi protesti održani istog dana bili dokaz demokratske zrelosti ovog društva, a odgovornost je onih koji ih organizuju da ne bude nikakvih ekscesa.

“Spremni smo da organizujemo mirne proteste, ma kada oni bili i u tom pogledu mislim da bismo mogli da pokažemo demokratsku snagu”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, da li će biti protesta odlučuju oni koji su ih prvi inicirali i nema ništa protiv toga.

“Spremni smo i da razgovaramo o tome i da idemo na ulicu. Spreman sam da snosim odgovornost za ljude koje ja budem doveo na ulicu da će oni proteste održati mirno i tolerantno, te da tu neće biti nikakvih problema, a da li je to moguće s druge strane, ne znam”, rekao je Dodik i naglasio da tu postoje i službe bezbjednosti.

On je ocijenio da je nepotrebno ulaziti u tu vrstu priče, kao i da je potrebno obezbijediti unutrašnji dijalog o svim pitanjima, jer su danas obje grupacije na vlasti i mnoge važne životne odluke i za ljude u Srpskoj donose se na nivou BiH.

“Tako je već dvije godine i nema nekih vidljivih pomaka na bolje, kao što su najavljivali. U svakom slučaju, postoje razlozi na obje strane, ali mislim da bi na kraju sve trebalo da se završi razumom i da razgovaramo o svemu bez obzira na različite pozicije i gledanja”, ocijenio je Dodik.

On je rekao da niko ne tvrdi da u Srpskoj nema socijalnih problema.

“Imamo i problema sa budžetom, pokušavamo da to rješavamo, utvrdili smo i određene prioritete. Naša politika nije bila politika smanjenja plata i penzija, već ih održati i penzije smo uveli u trezor, što se pokazalo kao dobro”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da u prvih nekoliko mjeseci ove godine Srpska ima i povećane prihode od direktnih i indirektnih poreza, te se radi na rješavanju pitanja likvidnosti i rješavanju ruskog duga, kao i određenih odnosa sa Vladom Srbije i MMF-om što će bitno stabilizovati budžet.

Dodik je istakao da nikada nije rekao da je Ivanić izdajnik, iako za mnoge u Savjetu ministra BiH misli da jesu.

“Kada god sam imao priliku da potvrdim dobar Ivanićev stav ili izjavu, ja sam to javno uradio i to se može vidjeti u kontinuitetu”, rekao je Dodik i naglasio da on u svom političkom obraćanju ima i jake riječi i jake argumente.

On je rekao da postoji od ranije procedura sa akreditacijama koja sprečava novinare BN televizije da prate događaje u Palati Republike, koja nema veze sa njim lično.

“Kada sam prije nekoliko dana imao konferenciju za novinare sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem bila je BN televija i ja nemam problem sa njima”, naglasio je predsjednik.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da opozicija u Republici Srpskoj ima pravo da organizije proteste, a da li je vrijeme za to, treba da odluče politički lideri, koji očito smatraju da treba organizovati proteste.

On je dodao da isto tako i vlast ima pravo da organizuje svoje proteste, iako smatra da nije dobro da oni budu istog dana, jer mogu proizvesti sukobe među ljudima.

“To što se političari sukobljavaju, to, na neki način, jeste normalno za demokratski dijalog, ali ne mislim da bi bilo dobro da protesti opozicije i vlasti budu istog dana i pozvao sam predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da proteste koje organizuje struktura koja podržava Vladu Republike Srpske organizuje drugog dana, dan prije ili poslije opozicionih, jer nije dobro da imamo sukobe tim povodom”, ocijenio je Ivanić.

On je istakao da se trudi i smatra da u političkom obraćanju treba više koristiti argumente, a manje kvalifikacije i govoriti o konkretnim problemima.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here