Dodik: Nikad nisam prestao da sanjam samostalnu Srpsku

0
391

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikad nije prestao da sanja samostalnu Republiku Srpsku i da je sada sve više i na javi uvjeren u to.

– Republika Srpska je stabilna, ide svojim putem, samo nema brzih rješenja. Vratićemo se na dejtonsku poziciju. Ako nam to ne daju u skladu sa međunarodnim aktima, tražićemo pravo na samoopredjeljenje. Republika Srpska ima kapacitete i voljna je da brani svoj narod, svoje vrijednosti i svoju državu – rekao je Dodik za beogradski Alo.

Na pitanje da li bi to moglo dovesti do novih oružanih sukoba kao što poručuju iz Sarajeva, Dodik je poručio da rata neće biti.

– Ovdje neće biti rata. Kakav Bakir Izetbegović i njegova priča, on prijeti iz prazne puške. Nema više intervencionizma, nema formalne mogućnosti za rat – istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je, međutim, upozorio na opasnost koja prijeti od nelegalnog naoružavanja paravojnih bošnjačkih formacija koje vrši SDA i održavanja vojnih vježbi na Vlašiću i u Cazinu.

Doik je istakao da će pratiti i pitati šta znači izjava Bakira Izetbegovića, koju je u više navrata ponovio, o povećanju proizvodnje oružja u šest fabrika u Federaciji, a pod frazom “za ne daj Bože”.

– BiH bi trebalo da teži demilitarizaciji, a oni su pokupili učesnike prethodnog rata i pokušavaju da od njih naprave paravojne formacije za ne daj bože. Misle da će doći trenutak kada bi uz pomoć džihadista i NATO mogli da unište Spsku. Mi u Republici Srpskoj imamo sistem kako da se branimo i da to eliminišemo u samom začetku – kaže Dodik.

On je naveo i da će koalicija na vlasti u Republici Srpskoj izaći sa zahtjevom za posebnu sjednicu Skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati o svemu što se dešavalo u prošlosti u vezi sa ponašanjem visokih predstavnika.

Dodik je rekao da će biti razgovarano o “prevari i podvali koja se zove ‘bonska ovlašćenja'” i bezakonju koje su nametali svi visoki predstavnici, koje će Srpska tužiti jer su bili “veliki prevaranti i kriminalci”.

– Sa Federacijom BiH ćemo razgovarati o svim ovim devijacijama. Tražićemo da razgovaramo sa relevantnim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata. Predložićemo da se koriguju neka rješenja i na silu nametnuti zakoni, koji su antidejtonski. Ukoliko oni odbiju te prijedloge, mi ćemo se vratiti u Skupštinu i odbićemo sva nametnuta rješenja visokih predstavnika objasnio je Dodik.

On je ponovio da BiH treba vratiti na dejtonski ustav, jer ako se ne vrati, BiH će nestati.

– To svi treba da znaju. Nema više ucjena. Republika Srpska neće u NATO i u tome pratimo Srbiju. Nećemo granicu na Drini među Srbima. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro kaže: Nećete uraditi ništa što će Srbe poniziti i što neće biti u skladu sa interesima Srbije. Tako im i ja kažem: Nećete dobiti ništa što nije interes Republike Srpske – naveo je Dodik.

Povodom najava pritisaka specijalnog američkog izaslanika za Balkan Metjua Palmera, Dodik je rekao da Palmer može da “juriša kuda hoće”, ali da je krajnje vrijeme da se oslobodi svojih tegova iz prošlosti i postavi nove osnove za pregovore, a to sigurno nije politika pritiska.

– Javno im kažem da ću otići sa sastanka kada osjetim bilo kakav pritisak ili da ću im reći da izađu iz moje kancelarije. Ne dozvoljavam pritiske. Neće mi oni govoriti šta je za nas dobro. Ja sam sada taj koji govori, makar se to njima ne sviđalo. Mi ne mislimo da je naš interes NATO i ne dam im ni prvi korak – objasnio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je da su američke priče o ruskim bazama u Republici Srpskoj “gluposti” i ponavlja da sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nikada nije razgovarao o bazi, ali jeste o privrednoj saradnji, što je na Zapadu dočekano “na nož”.

– Njima je bilo važno da optuže Dodika za prijateljstvo sa Putinom. Ja sam ponosan na to prijateljstvo i šta je tu problem? Žao mi je samo što sa Putinom nisam češće jer od njega imam šta da naučim – istakao je Dodik.

On je naglasio da je Putin racionalan političar, za razliku od onih sa Zapada koji su uvijek pokušavali da mu nametnu svoje interese.

– To nikada nisam doživio od Putina. Od njega sam dobio samo razumijevanje i nikada nikakve zahtjeve i uslovljavanje. Uvijek me je pitao kako nam može pomoći, a ne šta mi moramo uraditi, a gdje god da odem na Zapad slušam priču da nešto moram da uradim. To su velike razlike – rekao je Dodik.

On je ponovio da nije ruski čovjek, nego je čovjek srpskog naroda.

– Ja sam Srbin i kada me neko vidi sigurno bi me po mom stasu proglasio za velikog Srbina. Pošto ne mogu da budem njihov, jer neću da budem ničiji, onda me proglase da sam ruski. Mislim da je za položaj Srba najbolja politika koju ja vodim – politika koja uvažava prijatelje i ne prihvata da joj se nameće nešto što bi bilo kazna za moj narod – zaključio je Dodik.

PODIJELI