Dodik: Novi Savjet ministara neće biti formiran do kraja marta

0
346

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu da je usaglašeno da svakom od tri konstitutivna naroda pripadnu po tri ministarstva u novom sazivu Savjeta ministara, kao i da Savjet ministara neće biti formiran do kraja marta.

“Bilo bi dobro da Savjet ministara bude formiran do kraja marta i dolaska komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, ali je to nemoguće jer to procedure ne dozvoljavaju”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da će sjednica Predsjedništva biti sazvana kada bude postignut kompletan dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

“Mislili smo da ćemo nešto završiti, ali oni opet nešto zatežu”, naveo je Dodik.

On je potvrdio da je na današnjem sastanku usaglašena izjava o principima za formiranje vlasti u kojoj je navedeno da se poštuju Ustav i zakoni, ali i stavovi svih relevantnih nivoa vlasti u BiH.

“Član tri izjave kaže da će se nastaviti sa integracijskim procesima u skladu sa Ustavom i zakonima, ali i stavovima drugih nivoa vlasti u BiH”, rekao je Dodik.

Govoreći o Akcionom planu za članstvo u NATO-u, on je naglasio da se do 2013. ništa nije poštovalo, a da je to sada odjednom postalo životno pitanje.

“Mi poštujemo stav Narodne skupštine Republike Srpske koja je rekla da put u NATO nije u interesu Republike Srpske i mi ćemo se tako i ponašati. Ako neko očekuje da ćemo taj stav promijeniti da bismo ušli u Savjet ministara, hvala im onda za Savjet ministara”, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je ponovio da su kod formiranja Savjeta ministara jasne procedure nakon izbora.

Prema njegovim riječima, usaglašeno je da od devet ministarstva u Savjetu ministara po tri pripadnu svakom od tri konstitutivna naroda.

Čović: U principima nabrojano šta bi trebalo raditi

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je u usaglašenoj izjavi o principima za formiranje vlasti na nivou BiH nabrojano šta bi, u načelu, trebalo raditi u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Imamo usaglašenu izjavu o tim principima na kojima bi trebalo da funkcioniše vlast na nivou BiH. Sada bi trebalo da pokušamo da tražimo drugi korak”, izjavio je Čović novinarima nakon sastanka sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u izjavi, koja sadrži 11 tačaka, piše sve što treba da se radi u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Ništa posebno nema u izjavi, osim nabrajanja šta bi, u načelu, trebalo raditi u skladu sa Ustavom i zakonima. U njoj je sve precizno nabrojano, od izbornog zakona, integracijskih procesa, drugih zakona i mislim da ništa nije izostavljeno. Mislim da izjavu nećemo ni potpisivati”, istakao je Čović.

On je naveo da na sastanku nije bilo riječi o raspodjeli ministarstava u Savjetu ministara jer je Izetbegović tražio da tim razgovorima prisustvuje delegacija SDA.

srna

PODIJELI