Dodik očekuje nastavak saradnje, Pavić taktizira

0
373

Stranačke delegacije SNSD-a i DNS-a naći će se sutra za istim stolom, a od tih razgovora uveliko će zavisiti u budući odnosi u vladajućoj koaliciji.

Lider SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da će tokom sastanka razjasniti neke stvari i postaviti ih na pravi nivo.

– Ono što smo se dogovarali o koalicionom nastupu za nas ostaje. Što se tiče lokalnog nivoa, naš pristup je da se lokalne strukture dogovaraju o saradnji, i naša i njihova, ili ako ne, mogu da vode politike koje smatraju da treba – rekao je Dodik u nedjelju uveče za Radio-televiziju RS.

DNS je, kako je rekao, sa SNSD-om na vlasti na republičkom nivou, dok u više opština sarađuje sa SDS-om te da SNSD nije smatrao obaveznim da zbog toga izađe iz koalicionog dogovora ili da nešto drugo učini.

– Na sastanku ćemo iznijeti veoma jasne stavove. Ugovor koji smo potpisali biće sproveden i sprovodi se – rekao je Dodik i dodao da mu je poznato da pojedini članovi DNS-a razgovaraju sa SDS-om i PDP-om te pokušavaju da “kreiraju neki odnos”.

Istakao je da mu je sam poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić rekao da su sa njim razgovarali.

– DNS treba da odluči kojom političkom linijom će se baviti. Mi smo sa njima za sada partneri – poručio je Dodik.

Očekuje i da poslanik DNS-a u Parlamentu BiH bude sa SNSD-om u većini.

– Ako se desi drugačije, onda je i tada naša politika jasna – koalicioni sporazum nije održiv – zaključio je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić potvrdio je juče “Glasu Srpske” da je dobio poziv za sastanak, da će se odazvati, ali o detaljima nije htio da govori.

– DNS ima svoje principe. Stavove ćemo prvo reći onima na koje se odnose – rekao je Pavić.

Predstojeći sastanak, koji će najvjerovatnije biti u centrali DNS-a, biće prvi nakon što je ta partija početkom mjeseca “zamrznula” svoje djelovanje u vladajućoj koaliciji, zbog, kako su naveli, načina na koji se odnosi prema njima i njihovim kadrovima. Nedavno su naglasili da nisu maligno tkivo koje treba neko da odstrani i da smatraju da je korektno da se prvo priča, a tek onda iznose komentari. SNSD i DNS, uz SP, duže od dvije decenije čine vladajuću koaliciju u RS.

(Glas Srpske)

PODIJELI