Dodik: Pacoli ne može nikome da drži lekcije

0
324
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da oni koji guraju priču o nezavisnosti Kosova moraju da računaju na to da i Republika Srpska isto tako razmišlja o svom statusu i budućnosti, bez obzira na to što neki drugi žele da to nije činjenica.

Upitan da prokomentariše izjavu bivšeg ministra inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija, koji je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da ima samo jednu šansu da prizna nezavisno Kosovo, jer je to realnost, Dodik je rekao da je Pacoli čovjek koji ne bi mogao da drži lekcije bilo kome i da prijetnje koje upućuje spadaju u red neprihvatljivih stvari.

“Ako mu je bilo tako lijepo, zašto se zalagao za raspad bivše Јugoslavije”, upitao je Dodik.

On je istakao da su u bivšoj Јugoslaviji svi mogli slobodno da se kreću, ali imajući u vidu da su Albanci razbijali Јugoslaviju zajedno sa Hrvatima, Slovencima i drugima, stvorena je neka nova realnost, koja govori da postoje države na ovom prostoru koje imaju svoje autentične politike.

Dodik je poručio da su Republika Srpska i Srbi zagledani u Srbiju i da Vučić to veoma dobro razumije, cijeni i podržava Srpsku i Srbe, kao što i Republika Srpska cijeni i podržava i samog Vučića u tom pogledu.

“Kosovo nije samo ono što Albanci misle, nego je to i Rezolucija 1244, to su standardi prije statusa kako je to ranije razgovarano, zajednica srpskih opština koja treba da se formira po briselskom sporazumu. Sve to treba da bude uslov za bilo kakav nastavak razgovora, a ne samo tačke za koje danas oni misle da treba da se riješe”, rekao je Dodik.

On je rekao da južna srpska pokrajina i naravno Republika Srpska, kao sjeverozapadni entitet (u BiH), imaju mnogo stvari o kojima treba da se razgovara i razmišlja.

“BiH je ovdje nama nametnuta kao obavezujuća i obavezna država, mada nas niko nije o tome obavijestio zašto ona mora da bude neizbježna i obavezna, tako da je u tom pogledu Republika Srpska apsolutno protiv situacije oko statusa Kosova”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska jeste potpisala Dejtonski sporazum, ali da su taj sporazum mnogi stranci već “razvalili” do te mjere da je upitno da li BiH kao obavezujuća država postoji kao takva.

Dodik je poručio da BiH nije priznala Kosovo, niti ima namjeru da to učini.

“To je naravno isključivo zato što Republika Srpska to ne želi, jer ne želimo da na ovim prostirima imamo duple standarde”, rekao je Dodik.

Pacoli je rekao za sarajevsku televiziju “Fejs” da se sa Srbijom o svemu može razgovarati, samo ne o tri stvari, a to su – nezavisno Kosovo, Ustav Kosova i granica.

“Vučiću, imate samo jednu šansu – da priznate Kosovo. To je realnost. Ta država je rođena i nema vraćanja nazad. To je jedino rješenje, a sve ostalo će ići lakše”, rekao je Pacoli.

PODIJELI