DODIK: PAŽNJA PUTINA VAŽNA ZA SRPSKU I SRPSKI NAROD

0
394

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je za Srpsku i srpski narod važno da ima pažnju predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

“Katastrofalno bi bilo za naš narod da izgubi pažnju Rusije u pogledu pomoći, podrške”, rekao je Dodik poslije jučerašnjeg sastanka sa Putinom u Sočiju.

Dodik je istakao da je ovo bio važan susret na kojem su razgovarali o ekonomskoj saradnji, gasu i o projektima koje ostvaruju srpska i ruska strana.

On je napomenuo da je Putin upoznat sa detaljima o Rafineriji nafte u Brodu gdje sa hrvatske strane postoje određeni zahtjevi u vezi sa ekologijom, iako je to sve u skladu sa najstrožijim ekološkim propisima EU, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Dodik je napomenuo da je bilo riječi o projektu koji “Gasprom” želi da realizuje u Zvorniku, kao i o izgradnju rusko-srpskog centra u Banjaluci.

“Naravno da ćemo kasnije razviti i određene zajedničke aranžmane. Republika Srpska će zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom učiniti sve da izgradnja rusko-srpskog centra ide dinamikom koju diktiraju građevinski radovi, a ne novac”, rekao je Dodik.

On je dodao da je razgovarano o izučavanju ruskoj jezika u Republici Srpskoj i o ruskoj pomoći za vrijeme poplava, kada je to bilo značajno. “Rusija je spremna da gradimo neke nove kapacitete koji su sada u začetku”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da već dugo sarađuje sa ruskom predsjednikom, te da je ovo bila prilika da vide kako su se odvijali ranije dogovoreni stavovi.

“Važno je da imamo pažnju koju predsjednik Rusije pokazuje za Republiku Srpsku… Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspješna”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Putin upoznat da su 7. oktobra izbori u BiH, te da je poželio da budu provedeni fer i korektno.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here