Dodik: Republika Srpska bila je dom patrijarha Irineja jednako kao Srbija

0
367
 Dodik: Republika Srpska bila je dom patrijarha Irineja jednako kao Srbija
BEOGRAD – Predsjedavajući i srpski član Predsjedištva BiH Milorad Dodik rekao je da je blaženopočivši patrijarh Irinej rado dolazio u Republiku Srpsku koja je bila njegov dom jednako kao i Srbija.

“Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. Dolazio je kod svojih. Republika Srpska je bila njegova kuća jednako kao i Srbija”, rekao je Dodik u besjedi pored odra patrijarha Irineja.

On je istakao da su srpski narod sabirali dolasci patrijarha , a da ih je danas sabrao njegov odlazak.

“Imao je tu snagu i moć da nas sabere i drži zajedno… Republika Srpska u posljednjih 11 godina nije ni plakala ni veselila se, a da sa nama nije bio patrijarh Irinej. Bio je pastir svih nas”, naveo je Dodik.

On je istakao da je patrijarh brisao sve granice među nama, što i jeste snaga Crkve da prevazilazi granice i vrijeme.

Radio je tiho, odlazi isto tako, rekao je Dodik i dodao da je patrijarhova blaga narav bila samo paravan, jer je bio odlučan čovjek koji nikad nije ustuknuo.

“Bio je cijenjen u cijelom pravoslavnom svijetu… Imao je mjeru u svemu”, rekao je Dodik.

On je dodao da ja patrijarh bio i njegov prijatelj, kao i gost njega i njegove porodice, pa njegovu smrt doživljava i kao lični gubitak.

Dodik je naglasio da odlazak patrijarha Irineja dolazi u izuzetno teškom trenutku za SPC koja se nije uspjela oporaviti od gubitka episkopa Milutina, mitropolita Amfilohia, ali je istakao i da je Crkva naučila na iskušenja te vjeruje da će arhijerei izaći na najbolji način iz ove situacije.

Patrijarh Irnije preminuo je u petak, 20. novembra, a biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog save u Beogradu.

PODIJELI