Dodik: Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim izazovima

0
364

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se na Samitu “17 plus jedan”, na kojem učestvuju zvaničnici Kine i 17 zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Samit je otvorio kineski predsjednik Si Đi Ping, a odmah potom govorio je i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik je istakao da je prošla godina pokazala svu ranjivost naše civilizacije, ali i potrebu veće solidarnosti među narodima.

– Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim izazovima, koje nam je donijela pandemija izazvana virusom korona. Stoga ovom prilikom izražavam punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, koju je predložio uvaženi predsjednik Si, kao i predloženom konceptu razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne bezbjednosti i zajedničkog prosperiteta. Format saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope omogućava nam da kroz otvoren, koordinisan i inovativan pristup prevaziđemo brojne poteškoće sa kojima se suočavaju naše zemlje – rekao je Dodik.

Dodik je zatim govorio i o značajnim infrastrukturnim projektima, te posebno istakao Termoelektranu Stanari.

– Termoelektrana Stanari predstavlja prvi veliki infrastrukturni projekat, koji smo radili u saradnji sa Kinom, ali i prvi projekat, koji je iskoristio specijalni kredit u sklopu mehanizma saradnje “17 plus 1”, a kojeg je dodjelila Kineska razvojna banka. Termoelektrana Stanari značajno je doprinjela razvoju naše ekonomije i postala je uspješan primjer saradnje sa Kinom. Ovaj projekat može poslužiti i kao model dobre prakse u okviru mehanizma “17 plus 1” – naveo je Dodik.

Ukupan obim trgovine Kine sa 17 zemalja centralne i istočne Evrope dostigao je 103,15 milijardi dolara u 2020. godini, čime je prvi put premašena cifra od 100 milijardi dolara, pokazali su podaci kineskog Ministarstva trgovine.

Povećanje obima trgovine na godišnjem nivou iznosi 8,4 odsto, što je više od stope rasta spoljne trgovine Kine i trgovine sa Evropom u cjelini.

Na ovom značajnom skupu učestvuju i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Češke Miloš Zeman, Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, te premijer Hrvatske Andrej Plenković.

/RTRS/

PODIJELI