Dodik: Srbija neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnost Kosova

0
311

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da Srbija neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnost Kosova niti će Rusija i Kina prihvatiti reviziju Rezolucije 1244 u Savjetu bezbjednosti.

Dodik je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio više puta da neće prihvatiti nezavisnost Kosova, kao i da dvije velike sile kao što su Rusija i Kina neće prihvatiti nikakvo odvajanje jer se zalažu za poštovanje međunarodnog prava.

Dodik je istakao da je je Vučić postavio jedan novi pristup o Kosovu da se ne može oteti dio teritorije od jedne suverene zemlje, te da položaj Srbije na međunarodnom planu nikada nije bio jači.

“Uvjeren sam da Srbija treba da institira na svom suverenitetu”, rekao je Dodik u emisiji Hit tvit televizije Pink.

Kada je riječ o pripajanju Srpske Srbiji, Dodik je naveo kako to nije jednostavno, ali je ponovio ako neko dođe u poziciju da Kosovo proglasi nezavisno, zašto se onda na Srpsku ne bi primjenjivala ista pravila.

O albanskoj pjevačici Dua Lipi koja je na “Tviteru” objavila mapu “velike Albanije”, Dodik je rekao kako se iz svijeta zabave pokušavaju da dodvoriti političarima.

O odnosima Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da su dobri, kao i sa Rusijom, te je dodao da Srpske želi da ima takve odnose sa drugima državama u okruženjima, ali i unutar u BiH.

U kontekstu pojedinih navoda u medijima da su u nedavne antivladine u proteste u Srbiji umiješani Rusi, Dodik je ukazao na lažne vijesti koje se plasiraju.

/Srna/

PODIJELI