Dodik: Srebrenica nam daje šansu da se pomirimo

0
295

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da najveće priznanje opštine Srebrenica – Plaketu sa zlatnim grbom, koje mu je danas dodjeljeno, ne doživljava kao pobjedu nad bilo kim, već kao priznanje za razvoj ove lokalne zajednice.

“Za mene je to priznanje, ne samo za moj rad, nego i za odnos Republike Srpske prema ovoj opštini u kontinuitetu, u teškim uslovima i poslijeratnoj obnovi Srebrenice”, rekao je Dodik novinarima, nakon svečane sjednice Skupštine opštine održanoj povodom Dan opštine.

Dodik je naglasio da je Srebrenica uvijek posmatrana kao lokalna zajednica u koju treba dodatno ulagati kako bi se “osposobila i počela fino da izgleda”, kao što se to već sada može primijetiti.

“Ovo je specifično mjesto zbog tragedije koja se ovdje desila, ali mjesto koje daje šansu da se pomirimo, da se ne dijeli bol, nego jednostavno da svi oni koji su odgovorni za bilo koji zločin odgovaraju, a da se bol poštuje i uvažava”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je zahvalan Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću što je pomogao ovu lokalnu zajednicu na vidljiv način.

“Da nije bilo te svesrdne pomoći, sigurno mnogo stvari ne bi uspjeli da uradimo”, rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio na uručenom visokom priznanju svima onima koji su ga predložili, kao i onima koji su donijeli odluku o dodjeli priznanja.

Predsjedniku Republike Srpske Milorad Dodiku danas je na svečanoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica uručeno najveće opštinsko priznanje – Plaketa sa zlatnim grbom opštine, koja mu je dodijeljena za izuzetan doprinos razvoju ove lokalne zajednice povodom 11. marta, Dana opštine.

Grujičić i Srbija rade na dobrobiti Srebreničana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić čini sve da poboljša uslove života u Srebrenici, te istakao značaj podrške Srbije u realizaciji mnogih projekata u ovoj lokalnoj zajednici.

Dodik je na otvaranju pogona “Ekonomik grupi” iz Beograda za proizvodnju građevinskih konejnera u Potočarima kod Srebrenice zahvalio Srbiji i investitorima, te im poželio uspjeh u poslovanju.

“Želim svaku vrstu dobra svima koji budu radili, investitorima, radnicima i njihovim porodicama, opštini Srebrenica, Republici Srpskoj, Srbiji, svim Srbima i narodima koji žive na ovim prostorima”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Srebrenica bila zarobljena steretipom o lošim Srbima i samo jednoj dobroj strani što je onemogućilo razvojni iskorak koji se sada vidi, što govori o tome koliko je izgubljeno godina i vremena.

“Ne može niko, pa čak ni onaj koji je najviše protiv i srpskog i nacionalnog i državnog interesa i same Srebrenice, bilo šta loše da kaže za objekat koji ovdje gradimo, o činjenici da ovdje sada radi 25 mladića, da se planira još više”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je saradnja sa Srbijom sve sadržajnija i da svaki dan poprima sve veće oblike, te da se širom Republike Srpske ostvaruju mnogi projekti koje je odobrila Srbija, prije svega njen predsjednik Aleksandar Vučić.

Dodik je naglasio da Vučić nije oklijevao da svaki interes koji je iskazala Republika Srpska proprati novčanim sredstvima za izgradnju vrtića, škola i drugih objekata, trgova, muzeja u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji BiH.

On je objasnio da je riječ o opštinama u kojima su Srbi potpuno zapostavljeni od federalnih vlasti i gdje se ne vidi nijedan projekat koje su vlasti u Federaciji BiH realizovale, te da su Republika Srpska i Srbija odlučile da u ovoj godini ulažu u Drvar, Bosansko Grahovo i u Glamoč i pomognu ljudima koji tamo žive.

“To ne bi mogli da uradimo bez Srbije”, napomenuo je Dodik, te dodao da se i u politici i u životu stvari mjere prema tome šta se ostavlja iza sebe.

Dodik je napomenuo da se sjeća Srebrenice koja nije poštivala zakone i praznike Republike Srpske, nije uvažavala Srbe, koja je pokušala da pošalje jednu drugu poruku, ali da se danas ovdje uvažavaju pripadnici svih naroda koji tu žive.

“Zato sam ponosan na lokalnu vlast, ljude koji danas vode ovu opštinu, ponosan sam na Srbiju koja pored svojih mnogih problema u lokalnim zajednicama odlučila da pomogne upravo nas ovdje”, rekao je Dodik, te zahvalio Srbiji, Vučiću i svim ljudima koji su radili na ovom projektu.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here