Dodik: Stav SNSD-a je mjesto predsjedavajućeg SM i tri ministarstva

0
433
U Palati predsjednika Republike Srpske je održan sastanak Stranačke koordinacije SNSD-a. Glavna tema razgovora bili su odnosi u BiH, pred završni sastanak stranke sa SDA i HDZ-om o mogućem formiranju Savjeta ministara naredne sedmice.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, poručio je da SNSD ide na sastanak sa poznatim stavom da Srbima i Republici Srpskoj pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara i tri ministarska mjesta kao što ih je i SDA imala u prošlom mandatu.

Dodik je poručio da ne vjeruje u dobre namjere Bošnjaka da žele što prije formirati Savjet ministara i da su na današnjem sastanku raspravljali o tome šta raditi u uslovima ukoliko do formiranja ne dođe što je moguće prije.

“EU je tražila formiranje vlasti kao uslov da bi se dalo mišljenje o BiH za kandidatski status, koji bi mi mogli da odrađujemo do kraja godine i da pokušamo da BiH stavimo u orbitu kandidata za EU. To će biti teško jer imamo očigledno organizovanu opstrukciju za formiranje Savjeta ministara”, poručio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a ističe da ni drugi organi u BiH neće funkcionisati ukoliko se nastavi sa onemogućavanjem rada Savjeta ministara.

“Ako ih pustite da rade, legalizujete sastav Savjeta ministara, što nije volja Republike Srpske, njenih ljudi i uopšte građana BiH koji su glasali na prošlim izborima”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

“Na nivou BiH postojeća struktura u Savjetu ministara pokušava da obezbijedi svoj međunarodni i unutrašnji legitimitet koji nema. Pokušavaju još da raspisuju konkurse i zapošljavaju ljude iz prethodne garniture vlasti na važna mjesta kako bi i kada se formira novi Savjet ministara već imali “zarobljenu” strukturu sistema”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o ulasku BiH u NATO, Dodik je jasan:

“Ne treba nas više niko pitati za priču o MAP-u. SNSD ne prihvata da radi na tom pitanju i neće se to desiti ni sada, ni poslije. Ostajemo privrženi rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti”.

atv

PODIJELI