Dodik: U naredne dvije godine u Banjaluci srpsko-ruski hram

0
462

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u planu da u naredne dvije godine bude završena izgradnja srpsko-ruskog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Banjaluci, a predstavnici Republike Srpske očekuju tim povodom posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– U Banjaluci se pravi pravoslavna crkva. Ova crkva biće replika crkve koja je bila u Kremlju. Planirano je da gradnja bude završena u naredne dvije godine. Kada uspijemo da sve završimo, nadamo se da će biti prilika da primimo Vladimira Putina. Za nas bi to bio istorijski datum – rekao je Dodik za RIA Novosti.

Srpski član Predsedništva BiH juče je prisustvovao Paradi pobjede u Moskvi, nakon čega se sastao sa Putinom i ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

U Banjaluci se realizuje projekat izgradnje srpsko-srpskog kulturnog centra i petokupolnog hrama u ruskom stilu na površini od 6.500 metara kvadratnih.

U banjalučkom naselju Aleja centar 17. septembra 2018. godine osveštan je temelj srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra koji se gradi u čast ruske carske porodice Romanov.

Temelje su osveštali Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

/Srna/

PODIJELI