Dodik u pismu glavnom uredniku “Gardijana”: Reciklirana priča može narušiti stabilnost u BiH

0
694

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo glavnom uredniku “Gardijana” Ketrin Viner /Katharine Sophie Viner/ u kojem je demantovao da zvaničnici Srpske na bilo koji način podržavaju ili tolerišu paravojne jedinice unutar granica Republike, te upozorio da je riječ o recikliranim pričama koje su štetne po stabilnost u BiH.

“Članak pod nazivom ‘Obučeni plaćenici iz Rusije podržavaju bosanske srpske separatiste’ objavljen u ‘Gardijanu’ 12. januara prouzrokovao je značajnu iritaciju u Republici Srpskoj i BiH. Zabrinuti smo zbog činjenice da su novine poput čuvenog ‘Gardijana’ citirale novinski sajt iz Sarajeva, bez ozbiljne provjere činjenice ili traženja komentara od administracije Republike Srpske. Reciklirana priča rizikuje štetu po stabilnost i bezbjednost BiH, poslijeratne zemlje koja je još u procesu prevazilaženja svoje nedavne prošlosti”, istakao je Dodik u pismu.

On je naveo da je “vrijedno napomenuti da ministar bezbjednosti BiH i član opozicione stranke u Republici Srpskoj Dragan Mektić ne daje nikakve dokaze kao ni dokaze za stavove izražene u samom članku”.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske djelovaće odlučno u slučaju da dobije dokaze o paravojnim snagama koje djeluju na teritoriji Republike Srpske. Mi smo zabrinuti zbog toga što takvi članci potencijalno preusmjeravaju fokus daleko od osnovnih bezbjednosnih problema sa kojima se BiH suočava i koje, u našoj perspektivi, sarajevske službe bezbjednosti ne adresiraju adekvatno”, istakao je Dodik.

On je u pismu “Gardijanu” naveo da je riječ o prisustvu džihadističkih boraca u BiH, sve većem broj boraca terorističke organizacije “Islamska država” koji se vraćaju u BiH iz Sirije i drugih ratnih zona na Bliskom Istoku i nedozvoljeni tokovi novca koji potencijalno ugrožavaju stabilnost i bezbjednost Republike Srpske, BiH i šireg regiona.

Dodik je uputio poziv glavnom uredniku “Gardijana” da posjeti Banjaluku, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

srna

PODIJELI