Dodik, Višković i vladika Jefrem dočekali patrijarha Irineja

0
452

Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja dočekali su večeras ispred Vladičanskog dvora u Banjaluci srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Dočeku patrijarha prisustvovale su i druge vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC), ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić, kao i brojni vjernici.

Nakon dočeka, u crkvi Svete trojice sveštenici SPC služe doksologiju u čast dočeka patrijarha Irineja.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je večeras u Banjaluci da je za srpski narod najvažnije jedinstvo, vjera u Boga i ljubav prema otadžbini.

“Drago mi je što sam i ove godine u Banjaluci i Republici Srpskoj da zajednički proslavimo Dan Republike. Najpotrebnije nam je zajedništvo, a Republika Srpska prevladava sve teškoće zato što je stala uz gospoda Boga”, rekao je patrijarh Irinej nakon što je u Crkvi Svete Trojice služena doksologija u čast njegovog dolaska.

On je istakao da je veoma važno to što su mladi ljudi posvećeni Bogu.

“Republika Srpska je srpska država, a u našim srcima kuca ljubav prema srpstvu i Svetome Savi”, rekao je patrijarh Irinej.

On je okupljenim vjernicima i funkcionerima Srpske poželio srećan Dan Republike.

Vladika banjalučki Jefrem izrazio je zadovoljstvo što je patrijarh Irinej i ove godine sa srpskim narodom u Republici Srpskoj.

“Vaša svetosti, dobro došli u Banjaluku i Republiku Srpsku. Osjećamo se privilegovanim što se molite za nas u Srpskoj, što nas učite i vodite”, rekao je vladika Jefrem.

On je naglasio da je srpski narod u Republici Srpskoj uvjeren da nije sam i ostavljen.

PODIJELI