Dodik: Vjeronauka u srednjim školama od nove školske godine

0
733

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će od nove školske godine u srednjim školama u Republici Srpskoj biti uvedena vjeronauka.

Dodik je poslije sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom istakao da će se na ovom pitanju raditi u naredna dva mjeseca.

On je rekao da je korektan odnos između vlasti u Srpskoj i Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i da se zajedničkim snagama pokušavaju riješiti neka otvorena pitanja, koja, kako kaže, nisu pitanja samo ovog vremena, već i prošlosti.

Dodik je naglasio da je na sastanku bilo riječi o izgradnji novih vjerskih objekata, prije svega Ruskog pravoslavnog centra, čiji je glavni investitor Eparhija banjalučka.

“Ovo je prilika da se zahvalim vladici Jefremu za predanost na svim projektima koje smo imali, na mnogim izgrađenim našim pravoslavnim vjerskim objektima i na posvećenosti izgradnji ovog centra koji će biti u okviru naše crkve”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je razgovarano i o budućoj saradnji Republike Srpske i SPC, te da je želja da se pojača društveni i ukupni javni značaja Crkve.

“Mislimo da SPC ovdje u Republici Srpskoj i Srbiji, zajedno sa državnim institucijama radi na jačanju našeg nacionalnog identiteta. Značaj Crkve i van ove naše dvije države veoma je veliki. Svjedok sam tome da se naša dijaspora isključivo okuplja oko Crkve i da Crkva vrši ne samo vjersku nego i obrazovnu i kulturnološku funkciju”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u tom pogledu Republika Srpska želi da ojača značaj i ulogu crkve.

Dodik je svim pravoslavnim vjernicima čestitao praznik Hristovog Vaskrsenja, sa željom da u životu vide bolje stvari.

“Želim da pogledamo naša dostignuća, da se zajedno okupimo u jačanju naše ljubavi prema Republici Srpskoj, srpskom narodu i SPC, kao i svemu onome što nam daje ovaj identitet”, naglasio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Vaskrs čestitao i Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu, ističući da je Vaskrs praznik kada se porodica okuplja u dobrom raspoloženju, sa prijeteljima, gdje se njeguje ljubav i pokušava naći nova energija za sve buduće dane i mjesece.

Episkop banjalučki Jefrem istakao je da je posjeta predsjednika Republike Srpske uvijek značajan događaj za Eparhiju i radosna prilika, posebno u ovom pretpraznačnom raspoloženju, kada su jedni drugima uputili vaskršnje čestitke.

“Želimo da i u Crkvi i u državi, kao i cijelom našem narodu, bude sve dobro, napredno, blagosloveno, kako u ovom vremenu tako i u budućnosti. Konstatovali smo da je odnos Republike Srpske i naše Pravoslavne crkve uglavnom korektan, tekućih problema uvijek ima, ali smo svjesni da možemo da ih popravimo, poboljšamo i tako ćemo i raditi”, poručio je vladika Jefrem.

PODIJELI