Dodik: Za BiH najbolje da ostane neutralna

0
342

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da je privržen samo interesima Republike Srpske i naroda kojem pripada, a ne bilo čijim drugim, te naglasio da Srpska neće u NATO i da bi za BiH bilo najbolje da ostane neutralna.

On je ponovio da nema ništa protiv saradnje sa NATO-om, naglasio da je poznat stav Srpske o tom pitanju, te poručio da neće napraviti prvi korak ka aktivaciji puta BiH za punopravno članstvo u tom vojnom savezu.

Dodik je podsjetio da je NATO tokom proteklog rata bombardovao Republiku Srpsku osiromašenim uranijumom.

Kad je riječ o ranijim odlukama institucija u vezi sa putem BiH ka NATO-u Dodik je naveo da razumije da one postoje, ali da, istovremeno, niko ne želi da razumije da je Republika Srpska u međuvremenu promijenila odnos prema tom pitanju.

“To je toliko zamorna priča i tu nema ništa novo. Smatram da ne treba da se uslovljava bilo čim. Ne može akcioni plan, aktiviranje akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/. Može samo saradnja sa NATO-om”, rekao je Dodik za FTV.

Dodik je dodao da ukoliko se unutar BiH pravi priča o konsenzusu, onda se mora poštovati odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Komentarišući deklaraciju SDA, Dodik je rekao da je to antiustavan i antidejtonski dokument i antisrpska priča.

Dodik je ukazao na problem neformiranja vlasti na nivou BiH i Federacije BiH već godinu dana nakon izbora.

On je napomenuo da vlast na nivou BiH kada bude kompletirana mora uspostaviti prioritete, a to je put ka EU, zatim izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, proizvodnja domaće hrane, kao i podrška malim proizvođačima.

“Bez obzira kako ko kalikuliše, mi nismo zainteresovani da uđemo po svaku cijenu u Savjet ministara i mora se naučiti ta lekcija, biće lakše svima”, poruio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je ponovio da nikoga ne mrzi, niti želi da napravi štetu ijednom Bošnjaku, Hrvatu ili bilo kom drugom narodu, navodeći da se BiH može graditi samo na uvažavanju i konzenzusu tri naroda i dva entiteta.

Komentarišući konačnu odluku Evropskog suda za ljudska prava da BiH mora poštovati presudu kojom se nalaže uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, Dodik je rekao da treba učiniti sve da se nađe rješenje da taj hram ne bude srušen, već premješten.

“Zalažem se za to da se sjedne i vidi operativno kako crkva može da bude izmještena sa te lokacije. Mislim da za to postoji blagoslov vladike, što je važno Crkvi”, izjavio je Dodik.

Dodik je ponovio da ovaj stav zagovara unazad pet godina i da je to pitanje potrebno završiti.

“Sud u Strazburu je trebalo da bude ta vrsta vrhovnog pravnog autoriteta, ali znamo da se mnoge odluke suda u mnogim zemljama, pa čak i u zemljama EU ne sprovode”, rekao je Dodik.

(Srna)

PODIJELI