Dogodilo se na današnji dan, 9. novembar

0
80

1799 – Napoleon Bonaparta (Bonaparte)  vojnim je udarom srušio vladu Direktorijuma i kao prvi konzul preuzeo vlast u Francuskoj. Napoleon je potom kao car od 1804. zavladao Francuskom i velikim dijelom Evrope donoseći, pored ratnih nevolja, kapitalne društvene promjene. Napoleonovska administracija ukinula je zastarjele feudalne režime, zavela modernu upravu i postavila osnove modernog industrijskog razvoja.

1818 – Rođen je Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od prvih ruskih pisaca čija su djela prodrla na Zapad. Za života je uživao mnogo veći ugled u francuskim, nego u ruskim književnim krugovima. Autor je romana “Očevi i deca”, “Lovčevi zapisi”, “Uoči novih dana””. Poznata je i njegova drama “Mjesec dana na selu”.

 

1835 – Rođen je Davorin Jenko, jedan od najznačajnijih kompozitora romantičara u slovenačkoj i srpskoj muzici. Autor je srpske himne “Bože pravde” i slovenačke “Naprej, zastava slave”. Kao dirigent beogradskog Narodnog pozorišta komponovao je muziku za više od 80 pozorišnih komada. Autor je prve srpske operete “Vračara”.

1918 – U Berlinu su posle generalnog štrajka radnici izašli na ulice, vojnici su odbili da intervenišu protiv njih i pridružili su se pobuni. Vlast u gradu preuzeo je Radnički sovjet, a car Vilhelm II abdicirao je i pobjegao u Holandiju. Dva dana kasnije Njemačka je potpisala mirovni ugovor kojim je okončan Prvi svjetski rat.

1938 – Tokom noći nacisti su u Nemačkoj demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica i spalili stotine sinagoga. Ubijeno je preko 90 Jevreja. Ovaj pogrom Jevreja dobio je naziv “Kristalna noć” jer su ulice njemačkih gradova bile prekrivene razbijenim staklom.

1970 – Umro je francuski državnik i general Šarl de Gol , vođa pokreta “Slobodna Francuska” u Drugom svjetskom ratu kojim je rukovodio iz Londona, prvi poslijeratni premijer, osnivač i prvi predsjednik Pete republike. Suprotstavljao se prestižu SAD u Evropi, povukao francuske snage iz NATO pakta, a američkim snagama onemogućio da drže svoje baze u Francuskoj. Okončao je sedmogodišnji rat u Alžiru nakon čega je ta zemlja stekla nezavisnost. Napisao je “Ratne memoare”.

1977 – Izraelski avioni napali su ciljeve u južnom Libanu i tom prilikom, kako je saopštila libanska vlada, uništili su dva sela i ubili najmanje 60 civila.

1989 – Stotine hiljada Istočnih Nemaca krenulo je prema Zapadnoj Nemačkoj, a veliki broj Zapadnih Nemaca krenuo je u suprotnom pravcu, samo nekoliko sati nakon što je vlada objavila da je otvorena granica prema Zapadu. Pad “Berlinskog zida”, simbola podele Evrope posle Drugog svetskog rata, bio je prvi korak ka ponovnom ujedinjenju dve Nemačke.

1993 – U muslimansko-hrvatskim sukobima u bosanskom ratu Hrvati su srušili Stari most na reci Neretvi u Mostaru, simbol grada sagrađen u vrijeme Otomanskog carstva u 16. veku.

2014 – Preminuo je Nikola Simić, pozorišni, televizijski i filmski glumac. Igrao je u mnogobrojnim filmovima i TV-serijama, kao i predstavi “Buba u uhu” koja se na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta nalazila više od 40 godina.

2016 – Republikanski kandidat Donald Tramp (Trump) milijarder, televizijski producent i rijaliti zvezda, izabran je za 45. predsednika Sjedinjenih američkih država.

PODIJELI