Dogovor o srpskom kandidatu u Srebrenici zapeo kod imena

0
412

Srpske partije dogovorile su da imaju zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice na izborima iduće godine, ali to vjerovatno neće biti aktuelni načelnik Mladen Grujičić.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS Srebrenica Momčilo Cvjetinović kaže da je definitivno dogovoreno da stranke i ovaj put daju jednog kandidata, te je predloženo da sve srpske političke partije potpišu sporazum o zajedničkom djelovanju nakon izbora.

– Međutim, PDP, NDP i SP ne prihvataju da to bude sadašnji načelnik opštine Mladen Grujičić ni njegov šef kabineta Vladan Milovanović, jer su nezadovoljni njihovim dosadašnjim radom. Iznijeli su i konkretne razloge, ali ne bih o tome – kaže Cvjetinović.

Predsednik OO Socijalističke partije Mile Janjić je za Srpskainfo potvrdio takve informacije.

– To što je Grujičić uništio Srebrenicu u narednih 20 godina ne mogu da poprave ni Vlada, ni predsjednik Republike Srpske. Uništio je u ekonomskom i u svakom drugom smislu. Mi jesmo za jednog kandidata, ali to ne može biti Grujičić ni eventualno Milovanović. Nakon što smo iznijeli takav stav, javilo mi se još nekoliko partija koje su ga podržale – kaže Janjić.

Predsjednik OO PDP Srebrenica Nenad Milošević nije bio dostupan za izjavu, a prvi čovjek srebreničkog SNSD Radomir Pavlović kaže da su partije do sada održale dva sastanka – po jedan na inicijativu SDS i SNSD.

– Zaključak svih partija je da kandidat za načelnika opštine bude jedan, ali da se nastave razgovori o imenu kandidata. Neke partije, kao što su PDP i NDP, isključive su u smislu da Grujičić ne može biti kandidat. Poručile su da se SNSD o tome treba izjasniti do kraja godine ili one navodno neće dalje učestvovati u razgovorima – kaže Pavlović.

Na pitanje da li je on spreman da odustane od Grujičića, Pavlović nije želio da odgovori.

– Nije bitno da li sam ja voljan, važan je stav partije. Nadam se konsenzusu – kaže Pavlović.

Kao što je poznato, i Bošnjaci i Srbi su posebno osjetljivi na Srebrenicu, a prvorazredno je nacionalno i političko pitanje ko će imati vlast u ovoj lokalnoj zajednici. Zato su i bošnjačke političke partije uveliko u pregovorima oko njihovog zajedničkog kandidata za načelnika. Demokratska fronta, Građanski savez, SBB, SDA, Stranka za BiH, SDP i drugi politički faktori već rade aktivno na zajedničkom programu za Srebrenicu, a pojedinci iz tog bloka poručuju da moraju da isprave grešku iz 2016. godine kada se navodno nisu dovoljno okupili oko jednog kandidata.

Pobijedio Durakovića

Aktuelni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić nije odgovarao na naše pozive i poruke. On je 2016. kao kandidat spske koalicije „Zajedno za Srebrenicu“ pobijedio kandidata bošnjačkih partija Ćamila Durakovića.

Grujičić je član Glavnog odbora SNSD i ovaj put ne može se predstaviti kao nestranački kandidat oko koga bi se okupile sve srpske političke partije.

(Slobodan Popadić /Srpskainfo)

PODIJELI