Doktor otkrio najefikasnije lijekove protiv mamurluka

0
220

Nakon burne noći, ujutru se budite sa glavoboljom, mučninom i umorni? Da li vam ovi simptomi mamurluka djeluju poznato?

Doktor Robert Svift otkrio je koji su najbolji načini da ublažite mamurluk.

Tipični simptomi mamurluka, poput umora, mučnine i glavobolje, djeluju kao podsetnik tela na rizik od prekomerne konzumacije alkohola.

Neki ljudi takođe mogu da budu osjetljivi na svjetlo i zvuk ili da pate od vrtoglavice.

Alkohol se metaboliše u acetaldehid, jedinjenje koja je toksično u velikim količinama, prema Harvard Healthu, iako koncentracije rijetko budu tako visoke.

Konzumiranje alkohola takođe ometa moždanu aktivnost tokom spavanja, pa mamurluk može da bude znak nedostatka sna.

Dr Robert Svift bio je koautor jednog od najčešće citiranih izvora na tu temu 1998. godine. Razgovarao je s Harvard Health Publishingom i iznio prijedloge za ublažavanje simptoma mamurluka.

Mamurluk je oblik odvikavanja tijela od alkohola

Smatra se da je mamurluk oblik odvikavanja tijela od alkohola tako da sam alkohol može da ublaži osjećaj mučnine. Ova tehnika je poznata kao “pseća dlaka”. Dr Svift rekao je da, premda ima smisla u teoriji, ne savjetuje da se alkohol koristi kao lijek za mamurluk.

“Pseća dlaka samo održava ciklus”, rekao je za Harvard Health.

“To vam ne dopušta da se oporavite”, dodao je.

Voda i drugi napici vam mogu pomoći da se oporavite, a konzumacija određene hrane takođe može da pomogne.

Hrana bogata ugljenim hidratima

Alkohol može sniziti nivo šećera u krvi, pa konzumiranje ugljenih hidrata može da vrati tijelo u normalu i ublaži glavobolju ili osjećaj umora. Kada pijete, izbjegavanje tamnih napitaka može učiniti mamurluk sljedećeg jutra malo podnošljivijim.

Bistra pića, poput vodke i džina, bolja su opcija jer pića tamnih tonova, poput viskija i crnog vina, sadrže hemijska jedinjenja, uključujući metanol, koji su posebno otrovni.

Lijekovi protiv bolova mogu da pomognu u ublažavanju boli, ali samo uz savjetovanje s doktorm. Kofein u čaju i kafi može da pomogne kod umora, a hrana bogata vitaminom B i cinkom, kao i njihovi suplementi, takođe mogu da pomognu kod lakših oblika mamurluka.

PODIJELI