Dokumentarac “Mučni teret podmetnute krivice” pred Prnjavorčanima

0
1178
Прњавор - приказан документарни филм "Мучни терет подметнуте кривице"

U Prnjavoru je sinoć prikazan dokumentarni film “Mučni teret podmetnute krivice”. Ovo ostvarenje realizovali su tim za odbranu generala Novaka Đukića i Fondacija “Pravda za generala Novaka Đukića”, a u filmu je riječ o slučaju “Tuzlanska kapija” od 25. maja 1995. godine.

Zamjenik direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Nevenko Vranješ rekao je da se projekcijom tog filma nastoji pokazati široj javnosti da se zapravo radi o podmetnutoj krivici, odnosno da krivice uopšte nema, na šta ukazuju ekspertski nalazi vještaka.

Član tima Đukićeve odbrane Slobodan Bilić naglasio je da su svi vještaci utvrdili da posljedice na trgu “Kapija” u Tuzli 25. maja 1995. godine nisu od ispaljene granate kalibra 130 milimetara.

“Svi ovi vještaci nisu imali zadatak da utvrde ko je to uradio, jer za takav postupak postoje nadležni organi u BiH, ali je nesumnjivo da bi se moglo raditi o sinhronizovanoj eksploziji više eksplozivnih naprava”, kaže Bilić.

On je istakao da je tim za odbranu generala Đukića podnio krivičnu prijavu protiv vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića, čiji rad smatraju nevjerodostojnim.

“Još nismo dobili nikakav odgovor povodom te prijave. Takođe smo prije nekoliko mjeseci podnijeli Sudu BiH prijedlog za ponavljanje postupka u predmetu generala Đukića. Uz taj prijedlog, na nekoliko hiljada stranica dostavili smo sva vještačenja, prevedena i na engleski jezik, dostupna cijeloj javnosti”, kaže Bilić.

On je naglasio da tim odbrane generala Đukića nikada nije propustio da iskaže žaljenje zbog tragičnog događaja na trgu “Kapija”, ali i da kažu da je istina jedino rješenje, i za žrtve i za javnost.

Prikazivanju filma prisustvovao je i general Vidosav Kovačević, koji je istakao da je tim odbrane generala Đukića putem eksperimenta na objektu replici Tuzlanske kapije, napravljenom na vojnom poligonu u Nikincima, uspio da dokaže da granata 130 milimetara nije ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske.

“Ta granata, koja je navodno ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske, nije ispaljena odatle i nije mogla da počini taj strašni zločin na Tuzlanskoj kapiji. Dokazali smo to uz pomoć domaćih eksperata, ali i eksperata iz Francuske, Češke i Izraela”, rekao je Kovačević.

On je naveo da je cilj bio da se dokaže da general Đukić nije kriv, da Republika Srpska i Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, nisu krive.

“Sve što smo uradili `upakovali` smo u 15 knjiga koje smo preveli i na engelski jezik, snimili smo mnogo video-materijala, jedan dokumentarni film se ovih dana prikazuje u Rusiji, uradili smo prigodnu publikaciju, a objavljena je i knjiga generala Ilije Brankovića koji je bio šef eksperata”, kaže Kovačević.

Sinoćnoj projekciji prisustvovali su i šef tima za odbranu generala Đukića Milorad Ivošević i generali Boško Kelečević i Petar Škrbić.

Gledaocima su podijeljene brošure sa osnovnim informacijama o ovom predmetu.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here