DOM ZDRAVLJA PRNJAVOR: Demant na članak “Hitnu uzalud čekali sat i po”

0
1832

Javna ustanova Dom zdravlja Prnjavor, dostavila je medijima demant na članak “Hitnu uzalud čekali sat i po” koji je objavljen u današnjem izdanju Press-a RS. Obzirom da smo prenijeli navedeni tekst, demant puštamo u cjelosti…

Dana 15.01.2015.godine u dnevnim novinama Press RS, na strani 8. i 9. u tekstu pod nazivom „Hitnu uzalud čekali sat i po!“, izneseno je mnogo neistina i krivih kvalifikacija vezanih za rad Doma zdravlja Prnjavor, koje smo zbog digniteta naše ustanove dužni demantovati.

U tekstu je navedeno: da su R.Dubravac i D.Dubravac, vozilo hitne pomoći čekali sat i po, da ih osoblje u vozilu hitne pomoći nije htjelo prevesti do Doma zdravlja i što je najdrastičnije da im u Hitnoj pomoći Doma zdravlja nije ukazana ljekarska pomoć.Zbog objektivnog informisanja javnosti, molimo Vas da prenesete sljedeće činjenice!

Saobraćajna nezgoda na magistralnom putu Prnjavor-Klašnice u mjestu Potočani, dogodila se u 17.40 časova 09.01.2015.g. Prema putnom nalogu (kopiju Vam dostavljamo) naše vozilo hitne pomoći je krenulo u 17.45 časova, dakle odmah po prijemu dojave. Prema navodima vozača i med.tehničara, na mjestu saobraćajne nezgode stigli su za manje od deset minuta.

U međuvremenu, slučajno se u koloni vozila našao hirurg iz dobojske bolnice, koji je unesrećenima prije dolaska pružio pomoć i po dolasku našeg medicinskog osoblja, predložio da se pruži dalja pomoć, te da se teže povređeni pacijent direktno vozi za Banjaluku. Tom prilikom navedeni hirurg je našem osoblju rekao da ima još dva povrijeđena lica, koji su zadobili lakše tjelesne povrede i da se oni zbrinu u Domu zdravlja Prnjavor. Iz Hitne pomoći našeg Doma zdravlja smo kontaktirali Stanicu policije Prnjavor, sa prijedlogom da se šalje još jedno vozilo na lice mjesta, obzirom da je prvo vozilo sa teže povrijeđenim upućeno za BL, međutim dogovoreno je da pripadnici policije dovezu dvoje lakše povrijeđenih u Hitnu pomoć u Prnjavor.

Prema knjizi protokola, odmah po dolasku u Hitnu pomoć u Dom zdravlja, dvoje lakše povrijeđenih su pregledani i ukazana im je prva pomoć, nakon čega su sačinjene i prijave o ozljedi.

Jedno od dvoje povrijeđenih R.D. je za vrijeme boravka u Hitnoj pomoći priključivao telefon na punjenje, obavio je više telefonskih poziva, bio je veoma bučan, a i na veoma neprimjeren način je vrijeđao naše osoblje. Sve ovo potvrđuje, da su imenovani bili lakše povrijeđeni (što je detaljno navedeno u ozljednim prijavama), te da radnici naše ustanove ni na koji način nisu ugrozili njihove živote.

Problem je takođe nastao, kada su tražili da se nakon ukazane pomoći vozilom saniteta prevezu do Banjaluke, što dežurna doktorica nije odborila, obzirom na činjenicu da nisu teže povrijeđeni, da nije postojao hitan slučaj ili bilo koja druga potreba koja bi zahtjevala angažovanje sanitetskog vozila.

U tekstu ste naveli, da niste uspjeli kontaktirati direktora niti zamjenika, pa Vas želimo informisati da su navedena lica bila dostupna i da nemaju poruka da se jave novinarima vaše novine. Takođe, u periodu od 09.01.2015.g. do juče,  nije došao ni pisani zahtjev da se očitujemo o navedenom događaju, na koji bi  u interesu javnosti sigurno odgovorili.

Obzirom, da je brojnim neistinama u tekstu, nanesena šteta našoj ustanovi i našem osoblju koje je i u dane praznika maksimalno radilo svoj posao, a  u cilju istinitog informisanja javnosti i zaštite digniteta visokoetičnog posla kojim se bavimo, podnijećemo tužbu za klevetu protiv gosp. Ranka Dubravca, čije ste navode objavili!

 

                                                                                   DIREKTOR

                                                              Stefanjuk dr Marija, spec. porodične med.

PODIJELI