Donald Tramp stiže u Veliku Britaniju, očekuje ga ručak sa kraljicom Elizabetom

0
552
Predsjednik SAD-a Donald Tramp prvi će dan svog trodnevnog posjeta Velikoj Britaniji započeti sastankom s kraljevskom porodicom i ručkom s kraljicom Elizabetom u Buckinghamskoj palači.

Posjeta, koja je planirana prije nekoliko mjeseci povodom 75. godišnjice iskrcavanja u Normandiji, odvija se u vrijeme procesa Bregzita i odluke britanske premijerke Tereze Mej da podnese ostavku na tu dužnost.

Tramp se i prije svog dolaska već umiješao u previranja u vodstvu Konzervativne stranke te je izrazio podršku žestokom zagovorniku Bregzita Borisu Džonsonu.

Trampov prvi dan u Londonu biće popraćen protestima. Tokom banketa u Buckinghamskoj palači u centru Londona, stotine demonstranata planiraju održati narodni banket na Trgu parlamenta, nekoliko stotina metara dalje.

Nakon ručka s kraljicom predsjednik će sa suprugom Melanijom Tramp posjetiti Westminstersku opatiju te položiti vijenac na Grob neznanog vojnika. Melania će se potom, prije državnog banketa večeras, uz popodnevni čaj sastati s princom Čarlsom, nasljednikom trona.

PODIJELI