Dostojanstven pomen ubijenim vojnicima JNA

0
1301
Источно Сарајево - сјећање

Služenjem parastosa u Hramu Svetog velikomučenika Georgija i polaganjem vijenaca na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima, danas je obilježeno 25 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ovom događaju prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine u kojoj su bili potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Jovičević, te poslanici Marko Vidaković i Miroslav Brčkalo, kao i drugi zvaničnici, članovi porodica žrtava i gosti.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da pomen poginulim u Dobrovoljačkoj ulici ove godine bude organizovan samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u Sarajevu u Federaciji BiH zbog ponašanja kantonalnih i federalnih vlasti.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH DŽud Romano početkom 2012. godine donio je odluku o obustavi istrage protiv 14 osoba, smatrajući da nisu učinili krivična djela za koja se terete.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je predmet “Dobrovoljačka” preuzelo od Vojnog suda u Beogradu pokrenutog još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić tada komandant Teritorijalne odbrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Predmet “Dobrovoljačka” ustupljen je Haškom tribunalu koji je 2003. godine zaključio da nema nikakvog razloga za krivičnu prijavu protiv Jovana Divjaka.

Po srpskoj potjernici u Londonu u martu 2010. godine uhapšen je Ejup Ganić, ali ga je engleski sudija pustio, smatrajući da je postupak “politički motivisan”.

Jovan Divjak je 2011. godine priveden u Beču zbog identične potjernice, ali je Austrija odbila da ga preda Srbiji sa obrazloženjem da se “ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu”.(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here