Drama sa Divljeg zapada kraj Prnjavora: “Nomadi” mu opljačkali ranč STARIM TRIKOM, postalo NAPETO kada ih je prozreo

0
437

Prnjavorski stočar kaže da je naslutio opasnost čim je saznao za dolazak tako velikog stada. Ispostavilo se da je bio u pravu.

PRAVA drama, uz svađupretnjepotezanjenožakrađučitavog stada ovaca i jagnjadi, odigrala se, u nedelju i ponedeljak, na prigradskim pašnjacima Prnjavora,nadomak priključne petljena auto-put “9. januar” i ovdašnjegranča “Zelena dolina”, čiji je vlasnik Nihad Iriškić(59), kako tvrdi, pokraden za višeod 30.000 maraka. Ovaj poznati prnjavorskistočarkaže, do sada je izbrojao da mu je ukradeno 70 ovaca i najmanje 50 jagnjadi!

Saznajemo da je intervenisala i policija, na čiju je adresu ogorčeni vlasnik danas putem društvene mreže uputio teške optužbe.

– Ranč“Zelena dolina” je jučeopljačkan uz pomoćPrnjavorske policije u vrednosti od 70 ovaca i ne znamo koliko jagnjadi-doslovno se oglasio Iriškić.

On za “Novosti” objašnjava da je opljačkan i pokraden uz pomoć starog “čobanskog trika”, od strane nomada, kako su se predstavili, iz Skender Vakufa, sa ogromnim stadom od višeod 1.000 ovaca.

– Spojili su svoje stado sa mojim od oko 350 ovaca, nakon čega, prilikom rastavljanja, sam ostao “kraći” za 70 ovaca i najmanje 50 jagnjadi-pričanam Iriškić.

Prnjavorskistočar kaže da je naslutio opasnost čim je saznao za dolazak tako velikog stada. Nisu uslišene njegove molbe i sugestije da ovce teraju putem Vijačana, a ne preko Kremne i u pravcu njegovog ranča.

-Dileme nema da su namerno spojili ovce, računajući da će rastavljanje ovaca prevagnuti u njihovu korist, kao većeg stada. Tako je i bilo. Ta trojica ratobornih i, zapravo, nisu stočari. To su pijani i razuzdani razbojnici. Prijetili su mi, psovali, vređali, a u ruci jednog od njih je prema meni sevnuo i nož. Pozvali smo komunalnu i civilnu policju, koji su mi jednostavno rekli da su nemoćni da me zaštite da, pri rastavljanju ovaca, ne budem pokraden – jada se Iriškić.

Iriškić ističe da svoje javne optužbe potkrepljuje neuslišenim zahtevom da ratoborni ovčarima iz Skender Vakufa bude oduzet nož iz torbe, kao i da budu pretreseni i zbog sumnje u posedovanje drugog oružja.

– Očito je da su u takvom ambijentu, u nedelju predveče, računali i na skori mrak i poliicjski čas. Meni i dvojici mojih čobana bukvalno su potpadale ruke, ali uspeli smo da na svoju stranu ranča prenesemo i prevučemo samo deo našeg stada. Pridošlice ovčari su sutradan, ponedeljak, sa svojim stadom oterali i naše ovce, preko Vijačana i dalje prema Čelincu – ogorčen je Iriškić.

Ovaj stočar dodaje da je danas bio u Policijskoj stanici Prnjavor, gde su mu, navodno, saopštili da su “nemoćni”.

– Kada je već tako, potražiću pomoć od onih koji su moćni-poručuje Irišković.

Policija se nije oglašavala a tokom dana nismo uspeli da dobijemo bilo kakvu podrobniju informaciju u vezi ovog incidenta.

JOŠ VEĆAŠTETA

Prnjavorski stočar kaže da mu je sada situacija na ranču izuzetno teška. Mora da računa i na još veću štetu, od trenutne više od 30.000 KM. Uzneverene ovce ne prestaju da bleje, tražeći jagnjad, dok mnoga prisutna jagnjad vape za nestalim majkama. Mnoge ovce su već dobile upalu nadošlih vimena, pošto su ostala bez jagnjadi koja su ih do juče sisala.

IDENTIFIKOVAN KRADLjIVAC IDENTITETA

KAKO su “Novosti” pisale, u decembru prošle godine, Irišković je policiji prijavio svojevrsnu krađu identiteta od strane Nexada Durmića, zvanog Tonika. Kako je naveo, tog poznatog “švercera stoke, prevaranta i hoštaplera”, prijavio je da se, koristeći i izvesnu fizičku sličnost, lažno predstavljao u njegovo ime odvozeći stoku lakovrenim žiteljima prnjavorske i drugih opština. I to na veresiju!

-U poliicji su mi saopštili da je Tonika identifikovan u Gračanici (FBiH) gde i živi. Navodno, protiv njega sledi krivični postupak, a meni je najbitnije da se više nikada u ranijem svojstvu ne pojavi na ovom području gde nikome ni marku nisam dužan, jer nikada nisam a i nema potrebe da uzimam na veresiju – kaže, za “Novosti”, Iriškić.

Ninko Đurić – Večernje novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here