Dreković naredio granatiranje Kalinovika

0
298

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su na području Sarajeva nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića /62/ kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratni zločin nad civilima jer je naredio granatiranje Kalinovika 1995. godine.

Nakon što bude priveden postupajućem tužiocu, Dreković će biti ispitan i potom će biti donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dreković, koji je rođen u Tutinu, osumnjičen je da je kao nekadašnji komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdatog naređenja, artiljerijske jedinice takozvane Armije BiH su u više navrata izvršile granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći tokom maja i juna 1995. godine, od čijih je posljedica ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica.

Granatiranje je prouzrokovalo veliko razaranje imovine i objekata.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Sarajevu uhapsili generala Ramiza Drekovića, bivšeg komandanta Petog i Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here