„Dunavski cvijet“ Nemanji Vasiću

0
561

Dunav spaja ljude, narode i kulture, a danas, više nego ikada, pruža priliku podunavskim zemljama da sarađuju na bazi “Dunavske strategije” koju je usvojila Evropska Unija i čiji su potpisnici 14 zemalja.

Ugledno priznanje „Zlatni ključ Podunavlja“ dodijeljeno je načelniku opštine Derventa, Miloradu Simiću. U isto vrijeme, priznanje „Dunavski cvijet“ dobio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Ovo su nagrade koje je dodijelila novosadska agencija „Media invent“, u sklopu Dunavskog biznis foruma, održanom prošle sedmice.

Simić je istakao da je svako priznanje i dodatna obaveza da se radi više, te da su svi uspjesi rezultat zajedničkog rada.

„Za nas je jedan bod duplo vrijedan jer smo krenuli ispod nule. Neki naši uspjesi svrstali su nas u vrh BiH po mnogim pokazateljima, a evo prepoznaju nas i u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi po onome što dobro radimo. Najgušći strani kapital u BiH je u Derventi, a to podrazumijeva da mi imamo 31 stranu firmu i 824 privredna subjekta. Niz godina imamo najmanju stopu nezaposlenosti, najveći izvoz po glavi stanovnika u zemljama regiona, a kada grupa ljudi iz 14 zemalja Podunavlja prepozna vaš rad, onda je to veliko zadovoljstvo. U ime svojih Dervenćana veliko hvala, jer nikad jedan čovjek ne može sam da to postigne“, istakao je Simić dodajući da je u ime građana počašćen i ponosan, kao i da je ovo priznanje obaveza da se bude još bolji.

Izvršni direktor Dunavskog biznis foruma, Vlado Markanović, poručio je da je „Zlatni ključ Podunavlja“ otišao na pravo mjesto, u pravo vrijeme i u prave ruke; te najavio nominovanje Dervente za projekat pametni grad.

„Naši prijatelji iz Dervente su gledali i gledaju napred i ovaj ključ sa srcem kao putokazom govori o energiji onih koji vode ovu opštinu, o njihovoj strategiji, ljubavi, stvaralaštvu i želji za unapređenjem života, prekogranične saradnje i afirmaciji evropskih standarda. Sa zadovoljstvom vam uručujem ovaj ključ i ovom prilikom želim da Derventu nominujem za projekat pametni grad i da sve resurse, znanje, potencijale i energiju usmjerimo ka tome da sledeće godine priredimo konferenciju na kojoj ćemo govoriti o pametnom gradu i projektima koji će doprinijeti da ovo bude još bolja sredina. Ovaj ključ je na pravom mjestu i ide u prave ruke u pravo vrijeme“, rekao je Markanović dodajući da zlatni ključ simbolizuje vrata Evropske unije ka kojima Derventa korača velikim koracima.

Dunavski biznis forum bila je prilika i da se, za doprinos unapređenju saradnje i afirmaciji evropskih vrijednosti i standarda, nagradi predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

„Radeći u Spoljnotrgovinskoj komori primijetio sam da smo usitnjeni u regionu kao privrede i da kao takvi nemamo šansu na velikim svjetskim tržištima. Tada sam dobar dio svog rada usmjerio u zajednički nastup regije, tada smo formirali Komorski investicioni forum sa sjedištem u Trstu i kroz taj forum pokušavamo da stvorimo ambijent zajedničkog nastupa, a zalagao sam se i za unapređenje odnosa RS i Srbije“, rekao je Vasić.

Dunavski biznis forum organizuju „Media invent“, Unija poslodavaca Srbije, Udruženje za evropsku teritorijalnu saradnju, Institut evropskih regiona i klaster Ekopanonia, a pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Vlade Vojvodine i Novog Sada.

Dunavska strategija je jedan od značajnih razvojnih programa, izazov i motiv, jer u Dunavskoj regiji živi preko 100 miliona ljudi.

(TV K3)

PODIJELI