Duplo više POZIVA ZA POMOĆ DJECI nego lani: Plavi telefon produžio radno vrijeme

0
501

Savjetodavna linija za djecu i mlade „Plavi telefon“ produžaila je svoje radno vrijeme za pet časova, te je od sada dostupna svakim radnim danom od devet do 22 časa.

Kako su saopštili iz Udruženja „Nova generacija“, na ovaj korak odlučili su se zbog povećanog obima aktivnosti, ali i velikog broja poziva van radnog vremena.

Od početka godine zaprimili su, kažu, preko 3.000 poziva i 10 prijava sumnji na nasilje nad djecom, što je duplo više u odnosu na isti period prethodne godine.

– Takođe, imali smo i preko 900 poziva van radnog vremena što nam govori da je našim sugrađanima potrebna dodatna psihološka pomoć i podrška. U ovom periodu, kada su djeca, porodice, ali i odrasle osobe zbog pandemije COVID-19 izložene svakodnevnom stresu važno je da imaju pristup kvalitetnim uslugama savjetovanja, podrške i zaštite što im povećanjem dostupnosti naše usluge želimo i omogućiti – navode iz „Nove generacije“.

„Plavi telefon“ omogućava svim osobama iz BiH besplatno i anonimno savjetovanje putem telefona 080 05 03 05 ili četa i imejl koji se nalazi na stranici plavi telefon.ba.

Mogu da se obrate ukoliko imaju bilo kakav problem o kojem žele da razgovaraju i sa savjetnicima podijele kako se osjećaju. Na pozive odgovaraju obučeni savjetnici, diplomirani psiholozi, pedagozi i socijalni radnici.

Uslugu „Plavi telefon“ pokrenulo je Udruženje “Nova generacija” iz Banjaluke 2013. godine. Do danas je zaprimljeno 24.400 poziva i upućeno preko 110 prijava sumnji na nasilje nad djecom. Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje djeca pozivaju.

Aktivnosti koje sprovodi „Plavi telefon“ dio su regionalnog projekata ,,Ublažavanje socio-ekonomskog uticaja COVID-19 na djecu na prostoru zapadnog Balkana i Turske“, kojeg finansira Europska Unija i UNICEF Bosna i Hercegovina.

/Srpskainfo/

PODIJELI