Dva šumska požara: Uništeno toliko drveta koliko građani potroše godišnje

0
266

U posljednjih nekoliko dana na širem području Sanskog Mosta evidentirana su dva velika šumska požara, prilikom čega je pričinjena materijalna šteta koja se procjenjuje na više od 250.000 maraka.

Prema riječima Mehe Talića, predstavnika preduzeća “Unsko-sanske šume”, uništeno je preko 30.000 stabala bjelogoričnih i crnogoričnih kultura, a veća šteta spriječena je samo zahvaljujući pravovremenoj intervenciji.

“Nažalost, svake godine se ponavlja isto, a samo u prošloj zabilježena je šteta veća od milion maraka. Samo u dva dosadašnja požara uništeno je toliko drveta koliko građani Sanskog Mosta potroše za ogrev na godišnjem nivou”, kazao je Talić.

Prema riječima Edina Gubelića, komandira Vatrogasne jedinice u Sanskom Mostu, sezona šumskih požara je ove godine započela ranije nego obično. Prema njegovim riječima, u skoro svim slučajevima uzrok požara je ljudski faktor, a širenju vatre pogoduju suha vegetacija i vjetar.

“Najveći broj požara uzrokuju poljoprivrednici koji vatrom nastoje da unište korov i pripreme parcele za obradu. Vatra izmiče kontroli i širi se s niskih ka visokim kulturama, tako da svake godine ulažemo velike napore da zaštitimo šume”, rekao je Gubelić.

On je dodao kako jedan broj požara još nije ugašen, ali da su svi lokalizovani i stavljeni pod kontrolu. Iz Lovačkog društva “Sana” upozoravaju da požari svake godine uništavaju divljač na prostoru kojim gazduju.

Kažu kako najviše stradaju fazani i zečevi koji koriste nisko rastinje za svoje stanište i da je riječ o vrstama čije se brojno stanje svake godine pokušava povećati. Iz “Elektrodistribucije BiH” su također upozorili kako su zbog šumskih požara ogroženi njihovi elektroenergetski objekti, te su apelovali na sve koji rukuju vatrom da budu krajnje oprezni. MUP USK je također uputio oštro upozorenje, iz policije podsjećaju kako su za počinioce požara predviđene oštre sankcije, a u nekim slučajevima izazivanje požara se tretira i kao krivično djelo.

nezavisne.com

PODIJELI