Dvije sestre inženjerke bacile se na proizvodnju sira i kajmaka FOTO

0
1403

Diplomirani ekonomista Ljupka Janić iz Žiče u Srbiji čekajući konkurse i pišući molbe za posao, rodila je troje djece i prije dvije godine odlučila da na porodičnom imanju proizvodi sir i kajmak. Njena mlađa sestra koja je diplomirala ekologiju, odlučila je da joj se pridruži.

Na svoju malu mljekarsku radionicu prenijele su dugu tradiciju proizvodnje mlijeka porodice Janić, iako uložena sredstva i veliki rad nije pratila odgovarajuća zarada.

– Na ideju smo došli tako što smo imali malu otkupnu cijenu mlijeka – svega 24 dinara po litru, i bilo je pitanje da li da ostanemo sa tom proizvodnjom ili ne. Onda smo se odlučili da napravimo mini mlekaru i tako smo krenuli biznis – ističe Ljupka za RTS.

Sestra Marta joj je često dolazila da joj pričuva djecu, pa je vremenom i ona zavoljela ovaj posao.

sestre inzenjerke 1

– Ustajem u pet sati da bih stigla u šest na autobus, ovdje sam oko pola sedam, i krećemo sa slivanjem kajmaka ujutru rano.

Srećom, potražnja je toliko porasla da dvije sestre već imaju problem kako da proizvedu toliko sira i kajmaka.

– Sve proizvode prodajemo ovdje kod nas u mljekari, zadovoljni smo cijenom. Sada ispadne negdje 60 dinara po litru u preradi i od ovog posla može da se živi u Srbiji – kaže Ljupka.

– Litraža mleka se sve više povećava, tako da smo za sada zadovoljne – dodaje Marta.

U lancu proizvodnje svoju ulogu ima i Ljupkin suprug Momčilo koji je zadužen za ishranu krava.

– Trenutno imamo sedam krava na muži, dvije steone junice, a kako trenutno stvari stoje planiramo da proširimo proizvodnju sira i kajmaka.

Ljupka i Marta biće najsrećnije ako siru iz svoje mljekare, naročito kraljevačkom kajmaku, koji je tridesetih godina prošlog vijeka bio brendiran kao žički kajmak, vrate nekadašnji ugled.

(RTS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here