Dvoje oboljelih od morbila u Srpskoj

0
401

Ono čega su se ljekari i roditelji pribojavali se desilo. Morbile su stigle u Srpsku. Za sada su potvrđena dva slučaja. Riječ je o 25-godišnjem ugostiteljskom radniku iz Istočne Iliđže za kojeg se pretpostavlja da je bio u kontaktu sa osobama iz Srbije. Drugi oboljeli je jednogodišnje dijete iz Vlasenice koje je zbog zdravstvenih problema prošlog mjeseca boravilo u beogradskom Kliničkom centru. Nijedno od oboljelih nije vakcinisano. Za sada nema mjesta panici, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo.

“Ova dva slučaja su pojedinačna, odnosno sporadična i tako ih klasifikujemo. Ako budemo imali dva ili više povezanih slučajeva, onda prijavljujemo epidemiju matičnom domu zdravlja gdje se lice liječi”, kaže načelnik epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS, Ljubica Jandrić.

Sedam smrtnih slučajeva i trenutno 3000 oboljelih u susjednoj Srbiji, ozbiljna su opomena antivakcinacijskom lobiju i neodlučnim roditeljima. Bez kolektivnog imuniteta koji podrazumijeva da 95% djece mora biti vakcinisano, epidemiju je praktično nemoguće izbjeći.

Ugroženi su, upozoravaju ljekari, čak i oni koji su primili vakcinu tokom života. Iako bilježe porast vakcinisane djece nisu, kažu, zadovoljni.

“Razlika gdje imamo neki napredak da smo u ovoj godini da smo za 10% imali više vakcinisane djece u obuhvatu kod samo prve doze vakcinacije što opet ponavljam nije dovoljno za onaj pravi zaštitni kolektivni imunitet”, kaže pomoćnik direktora za medicinske poslove, Janja Bojanić.

Morbile ih, tvdre ljekari u Srpskoj, nisu iznenadile. Imaju spreman plan zaštite. U narednom periodu provjeravaće se vakcinacioni kartoni u svim centrima i roditelji djece starije od godinu dana biće pozvani da ih odvedu na vakcinu. To uključuje i predškolce koji bi trebalo da dobiju drugu dozu. Ukoliko se proglasi epidemija, kažu u Institutu, medicinski radnici će vjerovatno preventivno biti vakcinisani. Za sada vakcina, protiv davno iskorijenjenih malih boginja, ima dovoljno.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here