Dvorišni vozići zahuktali biznis Dragana Jeličića iz Prnjavora

0
715

Neobične rukotvorine Dragana Jeličića iz Prnjavora, koji od običnih cjepanica pravi unikatne predmete, krase mnoga domaćinstva.

Ovaj vrijedni “majstor za drvo” ranije je radio u nekoliko prnjavorskih firmi koje se bave izradom namještaja, a danas stvara drvene stolice, reljefne satove sa ljubavnim, ali i motivima prirode, rodnog kraja i prnjavorskih sela. U posljednje vrijeme pravi i ukrasne vozove, a jedan od njih krasi i njegovo dvorište. Za izradu rukotvorina, kaže, najbolje je koristiti meko drvo poput lipe, jasike, jošike ili breze. Međutim, ponekad je problem da nabavi repromaterijal.

– Za izradu voza potrebno je pet ili šest dana, zavisi od toga šta pravim. Poseban je izazov kada izrađujem reljefne satove, jer svako selo ima svoj reljef, nijedno nije isto – priča Dragan o svom zanatu.

Dodaje da su mnogi zainteresovani za njegove rukotvorine, naročito oni koji dolaze iz inostranstva pa žele da imaju neku uspomenu iz rodnog kraja. Prema njegovim riječima, ukrasni drveni dvorišni vozići mame sve više kupaca.

– Najviše su zainteresovane žene, one vole cvijeće, uređeno dvorište, bogato raznim detaljima, pa im moja ponuda dobro dođe – kaže Jeličić.

Dodaje da su cijene vozića od 100 do 200 maraka, u zavisnosti od veličine, dok su zidni satovi i stolice od 15 KM pa naviše.

– Uglavnom sam radim, jer omladina ima druga interesovanja – kaže Dragan, otac dva sina, fakultetlije i osnovca.

Jeličić je kazao da bi volio kada bi mladi bili više zainteresovani za izradu sličnih rukotvorina, kojima se obogaćuje kreativnost i mašta, a manje da druguju sa mobilnim telefonima i drugim dostignućima savremene tehnologije.

Rodni kraj

Dragan Jeličić je porijeklom iz Lušci Palanke kod Sanskog Mosta, podno Grmeča, a u Prnjavor je doselio 1999. godine.

– Rođen sam i odrastao na Grmeču, a iznad moje rodne kuće bio je potok i puno šume. Oduvijek sam volio prirodu i slikarstvo pa me je to i povuklo da se počnem baviti izradom rukotvorina – priča Jeličić.

Glas Srpske – Brane Radulović

PODIJELI