Džaferović i Komšić o otkazivanju sastanka: Želimo ovako očuvati dostojanstvo i ponos BiH

0
299

Otkazivanje sastanka sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom čin je kojim se želi očuvati dostojanstvo i ponos domovine Bosne i Hercegovine, kazali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Svima je jasno da je gospodin Lavrov među prva tri diplomata u svijetu, čovjek sa toliko iskustva i silom koja stoji iza njega. Vidjeli smo neke stvari koje bi izdvojili: na satanku sa Dodikom nedostatak državne zastave i vidjeli smo kako pozdravlja rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti prema NATO-u, kao i rekaciju glasnogovornice Lavrova na jednoj od društvenih mreža koju smatramo nekom vrstom prijetnje, kazao je Komšić.

Lavrov bi morao znati da odluke o vojnoj neutralnosti BiH i slične stvari može da donosi samo Predsjedništvo i parlamentarna skupština BiH, kazao je on.

Lavrov je nažalost pokazao nepoštivanje institucija Bosne i Hercegovine, kazao je Komšić.

Poruke Lavrova su poruke Rusije, nedostatak zastave BiH nije greška protokola.

Ovo je poruka našim partnerima, evropskim i euroatlanskim da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom donesemo odluku svi mi u ovoj zemlji moramo se te odluke držati. I svi prijatelji zemlje uključujući i Rusiju, ako želi da bude prijatelj BiH, mora poštivati ono što smo donijeli, kazao je Džaferović.

Želimo da na ovaj način očuvamo dostojanstvo naše domovine Bosne i Hercegovine. Ako Lavrov kaže da se mora poštovati Dejtonski sporazum onda se mora poštovati i OHR.

/BHRT/

PODIJELI