Džaferović: Raditi više na sanaciji korita bujičnih rijeka kad nema poplava

0
243

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obišao je danas Topčić Polje kod Zenice, kojeg su i ove godine usljed obilnih padavina u nedjelju pogodile poplave te je nabujala rijeka odnijela dio puta.

Lokalne i kantonalne vlasti te mještani ovog naselja stavili su sva raspoloživa sredstva u funkciju kako im se ne bi ponovila situacija od prije gotovo pet godina kada su štete od poplava i klizišta bile nemjerljive, uništile su brojne objekte i kuće, a prizore iz maja 2014. godine mještani dobro pamte i danas.

Lokalni put koji vodi ka naseljima u Topčić Polju proteklog vikenda je uništen, jer je zbog velikih kiša vodena bujica odnijela dio ceste u ovom naselju, ali mehanizacija koju je u funkciju stavila civilna zaštita uspjela je osposobiti taj put.

Džaferović je danas novinarima kazao da se uvjerio u rad kantonalnih i lokalnih vlasti na uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, najvažnijom stvari nazivajući potrebu da se pomogne stanovništvu u dijelovima pogođenim poplavama i klizištima.

Nakon toga, dodao je, potrebno je ukloniti odnosno sanirati štete prouzrokovane poplavama, a na području Zeničko-dobojskog kantona, kazao je Džaferović, aktivno se radi na tome jer su sve putne komunikacije osposobljene.

“Trebaće značajan angažman vlasti na područjima gdje su ljudi pretrpjeli štete kako bi se one sanirale. No, u budućnosti potrebno je raditi na prevenciji ovakvih događaja, na uređenju korita bujičnih rijeka kako ne bismo svake dvije godine izlazili na ova područja i suočavali se sa uklanjanjem posljedica nepogoda”, poručio je Džaferović.

Istaknuo je da je mnogo toga urađeno od poplava 2014. godine, ali uvijek može više i bolje s ciljem smanjenja rizika od ovakvih događaja, što znači da se treba angažovati na sprečavanju poplava onda kada ih nema, te je dodao da je za to potrebna podrška cijele države i šire društvene zajednice.

“Fond za poplave mora postojati i pronaći se sredstva za njegovo funkcioniranje, jer je ovo najskuplja varijanta, napravite put jedne godine sljedeće godine ga odnese voda, a za to vrijeme se ne rješava uzrok”, zaključio je Džaferović.

U pratnji Džaferovića bio je i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je kazao da se aktivno radi na otklanjanju posljedica poplava, ali i on je naglasio da je potrebno mnogo više raditi na prevenciji.

Najavio je da će kantonalna vlada koju predvodi uraditi sve kako bi što prije sanirali puteve, infrastrukturu i korita rijeka, ali zatražiće se i od lokalnih zajednica da prioritetni projekti u budućnosti budu vodozaštitni.

“Ovaj put lokalne zajednice adekvatno su odgovorile na izazov, a najvažnije od svega je sistemsko rješavanje problema, jer je potrebno i uključivanje viših nivoa vlasti. Federalni premijer Fadil Novalić također je bio u posjeti Busovači, a u kontaktu smo i s Federalnom upravom civilne zaštite i Federalnom vladom”, zaključio je Galijašević.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić podvukao je da u toku čišćenje riječnih korita, kanala i proširivanje propusta, a s povlačenjem rijeka u korita pristupilo se čišćenju podrumskih prostorija te je izrazio očekivanje da će uskoro biti završen proces saniranja trenutnih posljedica poplava.

Nedaleko od Topčić Polja je i naselje Bistričak koje broji oko 300 stanovnika do kojeg je put takođe zbog bujanja rijeke bio potpuno uništen, a putna komunikacija sada je osposobljena. I ovaj lokalitet obišao je Džaferović, kao i područje Nemile i Orahovice.

Civilna zaštita Zeničko-dobojskog kantona evidentirala je nekoliko manjih klizišta i odrona, ali tvrde da je sve pod kontrolom, a u isto vrijeme nivo rijeke Bosne je u opadanju, što omogućava slobodan tok rijekama koje su izazvale poplave i odrone.

U nastavku obilaska područja pogođenih poplavama član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetiće područja u Srednjobosanskom kantonu u opštinama Travnik i Busovača.

(Fena)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here