Džaferović: U zgradi Predsjedništva BiH ne može biti zastava Srpske

0
344

Šefik Džaferović, koji vodi u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, smatra potpuno zasluženom i legitimnom svoju izbornu pobjedu i očekuje od druge dvojice budućih članova ovog tijela odgovornost prema radu ove institucije, u skladu sa Ustavom i zakonima BiH.

Komentarišući najavu izabranog člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika da će insistirati na tome da zastava Republike Srpske bude u Predsjedništvu BiH, Džaferović je rekao da u toj instituciji mogu biti samo zastava i grb BiH.

– Postoji zakon i neće doći ni do kakve promjene – tvrdi Džaferović, navodeći da je Predsjedništvo izvorna institucija BiH, a ne izvedena iz entiteta.

On je svima savjetovao da se poštuje postojeći okvir u BiH, koji uključuje Dejtonski sporazum i u međuvremenu usvojene zakone, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Kada je riječ o mogućnosti posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina, Džaferović je rekao da BiH i Rusija imaju dobre odnose koje treba i dalje razvijati, te da je ruski predsjednik dobrodošao u BiH.

Međutim, prema njegovim riječima, prioritet BiH treba da bude djelovanje na relaciji Vašington i Brisel.

– Naša dva spoljnopolitička prioriteta su NATO i evropske integracije – naveo je Džaferović, dodavši da Ruska Federacija ima određene rezerve prema tome.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here