Džeremi Hant novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije

0
501

Premijer Velike Britanije Tereza Mej imenovala je britanskog ministra zdravlja Džeremija Hanta za ministra spoljnih poslova.

Hant je obavljao dužnosti ministra zdravlja od 2012. godine, a odluka je donijeta nakon što je ranije danas Boris Džonson podnio ostavku na to mjesto. Takođe, ostavku je podnio i Dejvid Dejvis ministar za Brexit, kao i njegov zamjenik Stiv Bejker u Odjeljenju za izlaz iz EU, pa i Suele Braverman, državna sekretarka za Brexit.

Ipak, prema pisanju britanskih medija, najveći haos izazvale su upravo ostavke Džonsona i Dejvisa nakon što je postignuta nova strategija o Brxitu. Iako su se obojica naizgled složili sa njom, privatno su izrazili i drugačije stavove, piše “Metro”.

U zvaničnom saopštenju nakon odlaska Džonsona navedeno je da je Mej u poslijepodnevnim časovima prihvatila njegovu ostavku na mjesto ministra spoljnih poslova, te da će uskoro biti objavljeno ime osobe koja će ga zamijeniti. Pomenuto je i da se Mej zahvaljuje na njegovom dotadašnjem radu.

Džonson je navodno podnio ostavku 30 minuta prije nego što je Mej trebala da pred parlamentom iznese novi plan o Brexitu, a on je treći ministar koji je u posljednja 24 sata donio odluku o napuštanju vlade i izostanku podrške planu premijera Tereze Mej o Brexitu.

PODIJELI