ECB predstavio novu novčanicu od 50 evra

0
1338

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je danas novu novčanicu od 50 evra, koja bi trebalo da zamjeni najčešće falsifikovanu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korištenju gotovine.

Nova novčanica, s portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane bezbjednosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, a biće puštena u opticaj u aprilu 2017. godine.

Svaka novčanica će imati životni vijek od četiri godine i njena izrada će koštati između šest i deset evrocenti, prenosi Klix.ba.

Korištenje apoena od 50 evra se učetvorostručilo u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korištenja gotovine u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, gdje su mnogi potrošači sumnjivi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti.

Prosječan Nijemac će, u bilo kojem trenutku, imati oko 100 evra u novčaniku, a oko 80 odsto Nijemaca i Austrijanaca još uvijek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procjenama njemačke centralne banke.

Taj procenat u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se kreće ispod 40 odsto, a u Švedskoj oko 20 odsto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here