“Egzit” i zvanično najbolji u Evropi

0
804

Muzički festival “Egzit” i zvanično je najbolji u Evropi, potvrđeno je na dodjeli Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji.

“Egzit” je priznanje najboljeg u Evropi dobio sinoć, nakon što je pobijedio u glavnoj kategoriji, i to u konkurenciji čak 350 festivala iz više od 35 zemalja, saopšteno je na sajtu ovog muzičkog festivala.

Osnivač “Egzita” Dušan Kovačević rekao je tim povodom da je riječ o nevjerovatnom uspjehu.

“Zaista je neverovatan uspeh posle samo četiri godine ponovo osvojiti najvažniju festivalsku nagradu na svetu! I to u najtežoj kategoriji, gde su najveći evropski i svetski festivali sa budžetima većim i više od deset puta od našeg”, ocijenio je on.

Kovačević je izrazio zadovoljstvo zbog vraćanja najvećeg priznanja u Novi Sad – Evropsku prijestonicu kulture 2021.

“`Egzit` je vratio priznanje i u našu Srbiju i u u naš region. Upravo, Balkanu, ovom prilikom posvećujemo ovu nagradu sa željom da `Egzitovih` pet festivala u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Rumuniji doprinesu da se našim regionom šire poruke ljubavi i prijateljstva”, poručio je Kovačević.

Festivali koje organizuje “Egzit” bili su u finalu u čak šest kategorija, uz više od milion glasova publike i mišljenje stručnog žirija sastavljenog od najeminentnijih ljudi svjetske muzičke industrije.

Sam “Egzit”, u rekordne tri kategorije, uključujući i osvojenu glavnu nagradu za najbolji veliki evropski festival, te za najboljeg festivalskog organizatora u Evropi, dobio je i nagradu “Tejk a stend” /Take a Stand/, za društveni aktivizam.

Ovaj muzički festival veliku nagradu dobio je i u konkurenciji festivalskih giganata poput “Tumoroulenda” /Tomorrowland/, “Siget festivala” /Sziget Festival/, “Loulendsa” /Lowlands/, “Vaken open era” /Wacken Open Air/, kao i mnogih drugih.

Sinoćnja nagrada je druga šampionska titula koju je “Egzit” osvojio na Evropskim festivalskim nagradama još od njihovog ustanovljenja 2010. godine.

“Egzit” tim će ove godine predstaviti najveći festivalski poduhvat do sada, pod nazivom “Egzit fridom 2018” /EXIT Freedom/, koji čine pet festivala u pet zemalja.

Predvodi ih zvanično najbolji evropski festival “Egzit”, a prvi na redu je “Festival 84” na olimpijskoj Jahorini.

Slijede “Si star” /Sea Star/ u Umagu i “Revolušn” /Revolution/ u Temišvaru, kao uvertira za najveće okupljanje na mjestu koje čuva titulu, Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kraj ljeta rezervisan je za “Egzitov” festival “Si dens” /Sea Dance/, na plaži Jaz u Crnoj Gori, koji je nagradu za najbolji festival do 40.000 posjetilaca dnevno, osvojio prije tri godine.

PODIJELI