Eksplodirao naftovod – cijene nafte lete u nebo!

0
1176

Nakon vijesti da su naoružane osobe digle u vazduh naftovod do luke Es Sider u Libiji, cijene sirove nafte su naglo povećane u svijetu.

Sirova nafta je tokom dana dostigla najvišu cijenu od sredine 2015. godine, čemu je, osim vijesti o eksploziji u Libiji, doprinijelo i dobrovoljno smanjenje proizvodnje zemalja OPEK.

Nafta tipa brent, koja je međunarodni etalon za cijenu sirove nafte, skočila je u Njujorku za 1,79 dolara, na 66,83 dolara po barelu.

Libijska državna naftna kompanija NOK saopštila je da je, zbog eksplozije, dotok nafte smanjen za 70.000 do 100.000 barela dnevno. Kako su naveli, nije utvrđen uzrok eksplozije.

Međutim, vojni izvori kažu da su napadači u dva vozila stigli na lokaciju pored mjesta Marada, oko 150 kilometara južno od Es Sidera, i postavili eksploziv na naftovod.

Militanti Islamske države su prisutni u toj oblasti od kako su ih vladine snage istjerale iz njihovog uporišta u Sirtu, prije godinu dana, navodi Rojters. Slike velikog stuba dima kruže društvenim medijima. Šteta se još procjenjuje.

Za održavanje naftovoda zadužena je kompanija Vaha, ogranak NOK-a, u kojoj kapital imaju i Heš Korp, Maraton Oil Korp i Konoko Filips.

Vaha ispumpava 260.000 barela dnevno.

Libijski zvaničnici navode da je proizvodnja nafte u toj zemlji oko milion barela dnevno, ali tačne brojke nisu raspoložive, zbog unutrašnjih sukoba u Libiji.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here