Elon Musk se “zaigrao” konstrukcijom električnog pickupa, koja bi ga mogla upropastiti Cybertruck i kompaniju Tesla

0
365
Karoserija od visokočvrstog, nehrđajućeg čelika ima loša deformacijska svojstva važna za amortiziranje udara, u kombinaciji s oštrim bridovima pogibeljna je za pješake, bicikliste i motocikliste, vrlo opasna za druga vozila, napravljena protiv temeljnih pravila pasivne sigurnosti automobila.

Sve ono što smo čuli o novom prometno-tehnološkom čudu iz SAD-a, Tesla Cybertruck, u režiji genijalnog, ali i kontroverznog Elona Muska, moglo bi dobiti novi, nažalost negativni zaplet.

Električni pickup nije samo problematičan dizajnom po mjeri SF-filmova. Naime, izgaditi karoseriju od visokočvrstog čelika? Kad je noseća struktura, odnosno zaštitni kavez u pitanju, to je dobro i pohvalno.

Ali da se tako radi vanjski plašt auta i to pravda otpornošću na udarce čekićem i propucavanje 9-milimetarskim mecima, to je (opasno) promašena tema.

Prvo, prednji i stražnji dijelovi karoserije prilikom sudara velik dio kinetičke energije trebaju pretvoriti u energiju njihovog gužvanja (dijelom u trenje i zagrijavanje), amortizirajući udar. Time se smanjuju inercijske sile i rizici povrijeđivana u kabini.

Ovakva karoserija to ne može ispuniti i veliko je pitanje kako će Tesla Cybertruck proći na američkim crash-testovima u svrhu ispitivanja pasivne sigurnosti, ‘pod kapom’ krovne organizacije NHTSA, a kako u testiranju Euro-NCAP.

Drugo, još važnije je kako će to djelovati na sigurnost pješaka i drugih vozila, prvenstveno bicikala, mopeda i motocikala te osoba na njima.

Pa Tesla Cybertruck, s tvrdom, nedeformabilnom površinom i oštrim rubovima izgleda opasno i pogibeljno. Najzanimljivije će biti vidjeti rezultate prvih službenih crash testova, koji bi mogli iznjedriti zabrinjavajuće rezultate po sigurnost, kako onih koji su u Cybrtrucku, a još više drugih sudionika u prometu, koji budu imali nesreću da im se putanja presiječe s novim električnim ‘čudom’.

Uh, Elon Musk se malo ‘zaigrao’.

(Izvor: Auto-portal)

PODIJELI