Naslovna Prnjavor Ergela “Vučijak” PRNJAVOR: Jedna fotelja, tri direktora!

Ergela “Vučijak” PRNJAVOR: Jedna fotelja, tri direktora!

0
2138

U prnjavorskoj ergeli “Vučijak” trenutno sjede tri direktora u dvije registrovane firme. Uz rukovodioca akcionarskog društva, koje još nije ugašeno, o lipicanerima brigu vode i dva direktora novoosnovane javne ustanove. Problem je nastao nakon što je Vlada smijenila dosadašnjeg vršioca dužnosti Ranka Grubešića i na njegovo mjesto postavila Miroslava Milankovića.

Radnici su odmah digli bunu. Ne žele da puste starog direktora tako da je, prije zvanične objave u Službenom glasniku, ergela u pat poziciji.

“Brine se o nama da imamo gdje sjesti za doručak, da možemo doručkovati, da ne moramo smrzavati se bar dok jedemo i u štali dođe i radi sa nama, priprema za boksove i reže sam na cikularu, i sve moguće radi sa nama, i ne vidim sada koji je razlog da se to mijenja. Nama je politike dosta. Čovjek ako je došao i želi da radi zašto se mora mijenjati?”, kaže Ljubinka Vasić, predsjednik sindikata ergele “Vučijak”.

U isto vrijeme na internetu se pojavila i anonimna peticija da Ranko Grubešić ipak ostane u ergeli. Radnici ga hvale i kažu da je propalu firmu za godinu dana digao na noge. Imaju redovnije plate i konji više nisu gladni. Obrazloženje će zatražiti od Ministarstva poljoprivrede – idu u štrajk ako starom direktoru ministri ne produže mandat.

Grubešić čeka rasplet i ne želi da komentariše odluke Vlade. Kaže da je zadovoljan uradjenim poslom ali da će se, bez obzira na radničku bunu, najvjerovatnije vratiti na staru radno mjesto u ministarstvo poljoprivrede.

Izjave neće da daje ni novi direktor – bar dok zvanično ne preuzme funkciju i obavi razgovor sa ministrom poljoprivrede. U Vladi kažu da je Ranku Grubešiću istekao mandat pa je zato došlo do smjene. Rotaciju u komšijskoj fotelji pomno prati i treći direktor. U penziju ide tek kad se na ergeli ugasi akcionarsko društvo i punom kapacitetu profunkcioniše javna ustanova – o čijem upravljanju se trenutno lome koplja.

“Mogu reći da je to, ne jedan već pet koraka unazad. Trebalo se možda sačekati da se riješi ovaj problem, da se riješi status ergele imajući u vidu i sljedeću činjenicu, da je dosadašnji direktor, odnosno još uvijek aktuelni poprilično uložio i sebe i svoju struku i moral i znanje”, kazao je Brane Petrović, a.d. “Vučijak”.

Dok pripremaju štrajk upozorenja – radnici kraj porušenih štala listaju futuristički projekat koji nikada nije zaživio. Plan je da iz ruine niknu hotel, restoran, muzej sa fijakerima i suvenirnica. Dok se to ne dogodi, lipicaneri će na putu od mjesta ispaše do štale prolaziti dvorištem koje liči na sve samo ne na ergelu.

atv

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games