ETNOLOŠKA GRAĐA OKOLINE PRNJAVORA NA SAJMU U DERVENTI

0
773

U organizaciji J. U. Sportsko kulturni centar Derventa, a u okviru tradicionalnog 167. vašara u Derventi, od 22. do 24. avgusta 2018. godine, održaće se 13. sajam privrede i turizma. Ovaj sajam nosi epitet privredno – turističke i kulturno – zabavne manifestacije na kojoj se predstavljaju izlagači iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Građani i privrednici Dervente 167. godinu za redom spremni su da dočekaju više od 30 hiljada gostiju i turista iz država širom svijeta, što derventski vašar, sa njegovim brojnim i izvornim sadržajima, čini jednim od najpoznatijih i najposjećenijih događaja u Bosni i Hercegovini. Derventski sajam ove godine, organizuje se na više od 3200 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora.

Poziv za učešće na ovom sajmu dobio je i naš sugrađanin Dario Topić, diplomirani profesor istorije, koji će u tri sajamska dana predstaviti dio svojih etnoloških istraživanja okoline Prnjavora. Posjetioci sajma će moći vidjeti postavku, odnosno etnološku građu koja predstavlja tematski prikaz unutrašnjosti, odnosno rekonstrukciju ambijentalne cjeline jednodijelne brvnare prizemnice sela disperznog tipa, u kojem je živjela jedna seoska pravoslavna porodica u okolini Prnjavora i po svojoj strukturi pripada domenu etnografije. Svojom sadržinom dočarava način življenja stanovništva ruralnog područja okoline Prnjavora s kraja XIX pa do prve polovine XX vijeka i obuhvata namještaj, pokućstvo kao i autentične predmete zanatske izrade korištene tokom prošlih vremena u svakodnevnici našeg čovjeka za vrijeme njegovog boravka u kući.

Postavku koju će posjetioci moći vidjeti sačinjavaće oko 50 predmeta koji su bili ili koji su mogli biti dio enterijera kuće jedne seoske porodice toga vremena, te kao takvi čine jedinstven trag prošlosti. Pored predmeta od drveta i zemlje, tu su i proizvodi kovačkog zanata i radinosti kao i drvene sprave za pripremu i obradu vune.

Derventski sajam organizuje se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva za trgovinu i turizam, zatim Privredne komore Republike Srpske i načelnika opštine Derventa. Suorganizator sajma je Turistička organizacija opštine Derventa, a medijski pokrovitelj televizija K3 Prnjavor i Derventski list.

 

 

PODIJELI