EU: Mi ne tražimo priznanje Kosova

0
331
STRAATSBURG-VLAGGEN

U diplomatskim izvorima EU stav ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da dio međunarodne zajednice “laže Beograd” i da “oni samo hoće priznanje, a ne kompromis za Kosovo” za “Tanjug” komentarišu konstatacijom da “stvari tako ne funkcionišu” i da ne žele da komentarišu izjave svakog političara ponaosob.

“Priznanje nije nešto što je pitanje EU. Mi insistiramo da na normalizaciji odnosa radi i jedna i druga strana, a u samoj EU imamo pet zemalja članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova, od kojih jednu koja je izričito protiv”, navodi se u diplomatskim krugovima institucija EU u Briselu.

Evropski diplomatski izvori navode da ne postoji unapred spremljeni papir i ističu da se do rješenja za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine mora doći kroz međusobni dogovor dvije strane.

U EU, koja je medijator u dijalogu Beograda i Prištine, insistiraju na tome da je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodan uslov, ali i stvar kompromisa dvije strane, a ne unapred spremljeni papir.

“Taj sporazum bi trebalo da bude rezultat dogovora dvije strane, a ne nešto što ćemo mi dati na sto po principu uzmite ili ostavite”, kažu evropski izvori uključeni u proces dijaloga Beograda i Prištine.

Oni napominju da se od samog početka dijalog Beograda i Prištine zasnivao na kompromisu dvije strane, od toga o kojim će se pitanjima razgovarati do toga kako će izgledati već postignuti sporazumi.

U Evropskoj komisiji su već najavili nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine za 19. mart, a, kako se napominje, trenutno se radi na “paralelnoj dinamici koja podrazumijeva implementaciju već dogovorenih sporazuma, ali i rad na novoj fazi o sveobuhvatnom sporazumu za odnose Srbije i Kosova”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da, imajući u vidu svoje iskustvo, smatra da dio međunarodne zajednice i Albanci sa Kosova lažu predsjednika Vučića – ne žele kompromis, samo priznanje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here