EU odlučna u sprečavanju nekontrolisanog priliva migranata

0
301
Evropski savjet smatra da preduslov za funkcionisanje politike EU leži u razumnom pristupu migraciji i efikasnijoj kontroli spoljnih granica Unije, navodi se u tekstu zaključaka o migrantima na samitu u Briselu.

U tekstu se navodi da je Savjet EU odlučan u namjeri da spriječi ponovljanje nekontrolisanog priliva migranata, kakav se dogodio 2015. godine, kako bi se ograničila protivzakonita migracija na svim postojećim rutama.

Kada se radi o Centralnoj sredozemnoj ruti, neophodno je pojačati napore sa ciljem zaustavljanja krijumčara koji djeluju u blizini Libije i u drugim dijelovima te rute, navodi se u tekstu.

Lideri EU navode da su dodatni napori neophpodni i na Istočnoj sredozemnoj ruti, kako bi se u potpunosti sprovelo zajedničko saopštenje EU i Turske i spriječili novi dolasci migranata iz Turske.

Tokom samita u Briselu, lideri su istakli da je neophodno definitivno obustaviti rad krijumčara i spriječiti tragične gubitke eliminisanjem motiva za polazak na opasna putovanja preko Sredozemnog mora.

U tekstu se navodi da bi, u skladu sa međunarodnim zakonom, trebalo preuzeti odgovornost za migrante spasene na terioriji EU i, uz pomoć Unije, podijeliti napore uz pomoć uspostavljenih kontrolnih centara.

Evropski savjet se saglasio oko pokretanja druge tranše sredstava za smještaj migranata u Turskoj i oko uplate u Fondu povjerenja u Africi u vrijednosti od 500 miliona evra iz rezervi Evropskog fonda za razvoj /EDF/.

U tekstu se navodi da sekundarno kretanje azilanata u EU ugrožava integritet zajedničkog evropskog sistema azila i da bi države članice Unije trebalo da preduzmu sve interne zakonske i administrativne mjere kako bi se suprotstavile takvom kretanju i da na tome blisko sarađuju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here