EU pozdravila dogovor o Europolu

0
563

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i predstavnici Europola pozdravili su dogovor o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke pri Ministarstvu bezbjednosti BiH za sprovođenje Sporazuma o razmjeni informacija između Evropola i BiH, kao važan korak u daljem unapređenju saradnje i koordinacije o pitanju bezbjednosti i sprovođenja zakona između EU i BiH.

Iz Delegacije EU u BiH je saopšteno da informacije koje će biti razmjenjivane obuhvataju sve oblike organizovanog i drugog teškog kriminala, kao što su terorizam, trgovina oružjem, krijumčarenje ljudima, sajber kriminal, seksualno zlostavljanje djece, ubistva i oružana pljačka.

Uspostavljanje zajedničke kontakt tačke otvoriće put za razmjenu policijskih oficira za vezu između Europola i BiH, što će dodatno unaprijediti koordinaciju agencija za sprovođenje zakona u EU i BiH.

Zajednička kontakt tačka će se sastojati od kancelarije sa osobljem raspoređenim iz svih relevantnih policijskih tijela u BiH na svim nivoima vlasti.

EU će pružiti podršku koja je prikladna za uspostavljanje zajedničke kontakt tačke.

BiH je do sada bila jedini operativni partner Europola na zapadnom Balkanu koji nije imao takvu nacionalnu kontakt tačku.

Dogovor o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke postignut je na današnjem sastanku sa delegacijom Europola, čiji su domaćini bili ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.

srna

PODIJELI