“EU ProLocal”: 4 miliona evra dodijeljena bh. preduzećima

0
549

Biti prvi proizvođač 14-metarskog šipa u BiH veliki je poslovni poduhvat preduzeća “Armako” iz Prnjavora. Riječ je o građevinskom elementu čija je upotreba nezamjenjiva u velikim infrastrukturnim projektima, poput izgradnje autoputova, građevinskih objekata i mostova.

“Od plasiranja novog proizvoda u prvoj polovini septembra 2017. godine do danas bilježimo pozitivnu reakciju lokalnog tržišta, kao i narudžbe s tržišta susjednih država Hrvatske i Srbije”, ističe projektni menadžer preduzeća Milan Blagojević.

Uvođenje ovog noviteta omogućilo je zapošljavanje četiri nova radnika, a ugradnju softvera na postojeću proizvodnu liniju finansirala je Evropska unija bespovratnim sredstvima dodijeljenim kroz program “EU ProLocal”.

Zahvaljujući ovom programu, četiri miliona evra bespovratnih sredstava dodijeljena su za 57 malih i srednjih preduzeća i 25 razvojnih partnerstava, što je donijelo  nove proizvode i usluge na domaće tržište.

“Preduzeća su sada osposobljena da na potrebe kupaca odgovore razvojem novih proizvoda te poboljšaju kvalitet postojećih”, rekao je Ričard Maša, šef Odjela za saradnju u Delegaciji EU u BiH.

Novitet na bh. tržištu predstavljaju nova pakovanja malih gramaža sjemena i sadnog materijala preduzeća “Sjemenarna” iz Širokog Brijega.

Preduzeće “Javor” iz Prijedora inovativnu tehnologiju za graviranje i rezbarenje drveta iskoristilo je da tržištu ponudi luksuzne modele namještaja po narudžbi, bolji kvalitet proizvoda, a srodnim preduzećima uslugu na komercijalnoj osnovi.

“Kovan” M.I. iz Gračanice je prvo preduzeće u BiH koje koristi robote u procesu zavarivanja, a u Tvornici armaturnih mreža “Femis” iz Posušja instalirali su nove linije za proizvodnju distancera za oplatu i postali jedini u BiH s ovom opremom u tvorničkoj proizvodnji.

“Uvođenje inovacija u poslovanje i plasman noviteta na tržište je preduzećima omogućilo rast prihoda od prodaje, otvorilo vrata novim tržištima, kao i stvaranje novih radnih mjesta”, izjavio je “EU ProLocal” grant menadžer dr Gligor Stojkov.

“EU ProLocal” podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija sa devet i Vlada Njemačke sa četiri miliona evra. Program implementira GIZ.

Nezavisne novine

PODIJELI