EU rekla “zbogom” jakim usisivačima

0
1023

Evropske kuće više nikada neće biti ovako čiste – ostalo je još nedelju dana prije nego što u EU stupa na snagu zabrana proizvodnje i prodaje jakih usisivača.
Usisavanje –
Usisavanje
Usisivači sa motorima snažnijim od 1.600 vati će moći da se kupe do 1. septembra, što će značajno promijeniti tržište ovih kućnih aparata.
Analitičari navode da će biti zabranjena većina najpopularnijih, najprodavanijih i najbolje ocijenjenih modela usisivača u EU, a udruženja potrošača pozivaju ljude da iskoriste sljedeću nedjelju za kupovinu.
“Ako želite snažan usisivač, trebalo bi da brzo reagujete. Od sedam najbolje ocijenjenih i najtraženijih modela čak pet ima motore snažnije od 1.600 vati”, saopštilo je britansko udruženje za ocjenu proizvoda “Vič”.
Zvanični razlog za ovu zabranu je štednja energije, ali kritičari kažu da su birokrate u Briselu pretjerale, jer model snage 2.200 vati na godišnjem nivou troši struju vrijednu oko 27 funti, samo osam više od modela sa motorom od 1.600 vati.
Inače, prosječna snaga usisivača u Evropi je 1.800 vati, a do 2017. godine će se granica snage spustiti na samo 900 vati.
Ipak, iz Brisela poručuju da “nije tačno da će biti problema sa čišćenjem domova”.
“Potrošačima će biti ponuđeni bolji usisivači. Dosad nije bilo zakonskih okvira i kompanije su mogle da prodaju nedovoljno efikasne usisivače . Sada uređaji koji troše mnogo struje, koji loše kupe prašinu, koji su previše bučni ili se kvare neće moći da budu na tržištu. To samo znači da će ljudi imati bolja iskustva sa čišćenjem svojih domova, uz manje potrošenog vremena i novca”, rekla je portparolka EK Marlen Holcner./RTRS/.

PODIJELI