Evo ko i kako smije da radi na republički praznik

0
711

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske.

 

Zakonom o praznicima Republike Srpske propisano je da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije s područja jedinice lokalne samouprave, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, dužni da rade u dane praznika i u kom obimu.

 

U Banjaluci će danas trgovine mješovitom robom, mesnice, cvjećare, frizerski i kozmetički saloni raditi od 8.00 do 13.00 časova, saopšteno je iz Gradske uprave.

 

Zaključak je donosen na zahtjev Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka, koja je izrazila potrebu za radom sutra s ciljem zadovoljavanja potreba građana.

 

Privredni subjekti, pravna lica i preduzetnici na području grada Prijedora danas radiće od 7.00 do 13.00 časova, odlučio je gradonačelnik Milenko Đaković.

 

Trgovačke i zanatske radnje, kao i one iz oblasti uslužnih djelatnosti i igara na sreću, apoteke, benzinske pumpe, kao i prodavnice pogrebne opreme moći će tog dana da rade 24 časa.

“To se odnosi i na subjekte koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, s tim da je u vremenu od ponoći do 6.00 časova dozvoljena samo šalterska prodaja”, pojašnjava se u zaključku gradonačelnika Prijedora.

 

Zaključak se ne odnosi na privredne subjekte koji se bave ugostiteljskom djelatnošću, čije je radno vrijeme regulisano odlukom o određivanju radnog vremena i izvođenju muzičkih i drugih sadržaja u ugostiteljskim objektima na području grada.

 

U Bijeljini trgovine i zanatsko-preduzetničke radnje mogu raditi najduže do 12.00 časova, saopšteno je iz Gradske uprave.

 

U odluci gradonačelnika se navodi da apoteke, prodavnice pogrebne opreme, veterinarske ambulante i ugostiteljski objekti mogu raditi redovno radno vrijeme za vrijeme trajanja republičkog praznika.

 

Dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma republički je praznik na koji obavezu da rade imaju zdravstvene ustanove i preduzeća za snabdijevanje vodom i električnom energijom, za prevoz putnika i vatrogasna jedinica u gradu.

 

Ova preduzeća, ustanove i organizacije obavezni su da organizuju i obezbijede rad i dežurstva u obimu koji zadovoljava funkcionisanje njihove osnovne djelatnosti.

 

Gradski tržišni inspektori danas će pojačano kontrolisati poštovanje odluke kojom je predviđeno da trgovine i zanatsko-preduzetničke radnje, kao i uplatna mjesta “Lutrije Republike Srpske” u gradu mogu da rade najduže do 12.00 časova.

 

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here